Thursday , April 18 2024

Angajații din asistența socială vor fi obligați să facă dovada vaccinării sau să prezinte test negativ făcut pe propria cheltuială

Guvernul a discutat, miercuri, un proiect de ordonanță de urgență ce prevede ca personalul din asistență socială să fie ori vaccinat anti-COVID, ori să prezinte dovada unui test negativ sau a faptului că a trecut prin boală. Testul va fi plătit de fiecare angajat nevaccinat

test, depistare, coronavirus, Obiectiv

”Angajații din instituții publice din zona asistenței sociale vor trebui să facă dovada vaccinării sau să prezinte un test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală”, a anunțat premierul Florin Cîțu, într-o conferință de presă după ședința de guvern.

Întrebat dacă va fi luată această măsură și pentru profesori, Cîțu a evitat să dea un răspuns clar, dar a lăsat să se subînțeleagă că da.

”Da, mergem în această direcție, vom vedea care este cea mai bună măsură, dar clar vom cere testare. Înțeleg că personalul medical este deja vaccinat în proporție de 70%, dar vom dori să fie testați cel puțin. Vom vedea care este cea mai bună variantă. Avem astăzi o prima ordonanță de urgență”, a răspuns Cîțu.

Întrebat dacă testarea se face din fonduri publice sau pe banii angajaților, Cîțu a răspuns: ”În acest moment aceasta este varianta”. Când jurnaliștii i-au atras atenția că ar putea fi mulți care nu-și vor permie, premierul a spus: ”Statul oferă gratuit vaccinarea, vaccinarea este gratuită și nu este obligatorie, dar este gratuită”.

Ministrul Munii, Raluca Turcan, a precizat că la acest moment se discută ca testarea să fie făcută săptămânal și costurile să fie suportate de către angajat în cazul în care persoana în cauză se poate vaccina. Altfel, se prezintă dovadă de la medicul de familie și costurile vor fi suportate de stat.

”Primul proiect dezbătut astăzi în primă lectură în ședința de guvern este cel legat de centrele rezidențiale pentru servicii sociale. În ciuda accesului facil la vaccin, am constatat că există o diferență semnificativă între gradul de vaccinare în rândul personalului din centre rezidențiale și cel al beneficiarilor. Și vorbim de angajați care intră în contact direct cu persoane care au probleme de sănătate, cum sunt persoanele cu dizabilități sau vârstnicii, sau intră în contact cu copiii.

Și astfel, persoane vulnerabile aflate în grija statului ajung să fie puse în pericol exact de persoane care sunt plătite de stat pentru a le proteja. În cadrul centrelor rezidențiale destinate serviciilor pentru persoane cu dizabilități aflate în subordinea DGASPC-urilor, 90% dintre beneficiari sunt vaccinați, în timp ce personalul vaccinat e de doar 57%. Din numărul copiilor instituționalizați cu vârste de peste 16 ani, 88% sunt vaccinați, în ceea ce privește personalul gradul de vacciare e de 54%”, a explicat Raluca Turcan.

Vezi si

Eurobarometru: 74% dintre români spun că intenționează să voteze la alegerile europene

România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la alegerile …