Monday , December 5 2022

Andrei Plesu nu va mai scrie in "Adevarul"

Andrei Pleşu scrie în ultimul său editorial din cotidianul Adevărul că a decis să ia o pauză. El şi-a luat la revedere de la cititori şi a aruncat câteva săgeţi către unii oameni din Holdingul Adevărul.
Andrei Pleşu a anunţat în editorialul publicat de Adevărul în ediţia de miercuri că îşi ia la revedere de la cititori şi că a hotărât să se oprească.
“Scriu acest text pentru a-mi lua la revedere de la cititorii editorialelor mele din Adevărul. Am hotărât să mă opresc. Sunt obosit. Am practicat, de când mă ştiu, scrisul ca pe un act de comunicare, ca pe un mod de a oferi ceva – „rambursabil” – unui potenţial partener de dialog. Or, de la o vreme, scrisul a devenit, din ce în ce mai apăsat, o specie a războiului. A scrie e a ieşi la bătaie. Îmi e tot mai clar că mă mişc într-o lume străină, pentru care nu sunt pregătit şi pe care nu pot şi nu vreau să o asum”, scrie Pleşu.
Pleşu oferă mai multe motive pentru pauza pe care a decis să o ia. Printre acestea, faptul că la gazeta la care scrie “câţiva băieţi încă nenăscuţi” se răfuiesc “nărăvaş” cu Mircea Dinescu. Este o referire la articolul Dinescu şi Revoluţia, apărut în Adevărul din 2 decembrie.
Pleşu invocă şi un personaj din “Holdingul Adevărul” pe care nu-l mai suportă.
“Şi încă ceva: nu mai suport să am de-a face, vrând-nevrând, cu un anumit personaj din Holdingul Adevărul, când sentimental ca o telenovelă, când ţâfnos ca un fost şef de sală, bucuros să se tragă în poză cu felurite VIP-uri pentru o ţâră de notorietate, haotic administrativ şi cu veleităţi culturale pendulând între Paulo Coelho şi Dan Diaconescu. Regret că mă despart de cititori, dar am măcar satisfacţia de a scăpa de vecinătatea unui asemenea ins”, scrie Pleşu.
Savurosul pasaj a stârnit o dezbatere aprinsă printre cititorii care încearcă acum să ghicească cine anume este omul care îl enervează pe Andrei Pleşu. Pe forumul ziarului, unii cititori s-au grăbit să sublinieze că personajul la care se referă eseistul ar fi redactorul-şef Grigore Cartianu, un admirator declarat al scriitorului Paulo Coelho, în vreme ce pe reţelele de socializare se vehiculează intens numele lui Peter Imre, directorul general al Holdingului Adevărul.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …