Monday , October 3 2022

Ancheta la MAE, dupa ce consulul de la Ankara a acuzat coruptie in obtinerea de vize

MAE

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca verifica toate informatiile cu privire la cazul consulului Romaniei la Ankara, care a acuzat persoane din Ambasada Romaniei din capitala turca de coruptie privind acordarea vizelor.
“O ancheta la nivelul MAE este in curs de desfasurare. Avand in vedere ca procedurile nu sunt incheiate, MAE nu poate sa se antepronunte in niciun aspect ce tine de acest caz.
La finalizarea anchetei dispuse de conducerea MAE vor fi luate masurile legale ce se impun, in conformitate cu legile in vigoare, urmand ca aceste masuri sa fie comunicate in mod transparent opiniei publice”, se arata intr-un comunicat MAE, remis Ziare.com.
Stiripesurse.ro a scris, marti, ca seful sectiei consulare de la Ankara, Cristian Alexandru Radu, a fost amenintat de persoane din cadrul MAE si de ambasadorul roman de la Ankara, Radu Onofrei.
Sotia lui Radu a declarat, pentru sursa citata, ca trimisul diplomatic al tarii noastre la Ankara a descoperit mai multi intermediari in ambasada, cand a sosit acolo, in luna septembrie 2015, iar prin acestia o viza de Romania ajungea sa coste si 900 de dolari, desi in mod oficial ea costa doar 60.
In plus, sotia sa a mai precizat ca seful sectiei consulare a Romaniei de la Ankara a trimis o inregistrare ministrului de Externe, Lazar Comanescu, in care Radu ar fi amenintat de seful Corpului de Control, Silviu Barbu, si de directorul Departamentului Consular, Bogdan Stanescu.
“In ceea ce priveste activitatea sefului sectiei consulare, la care se face referire in spatiul public, persoana in cauza (Cristian Alexandru Radu – n.red.) a fost rechemata, incepand cu data de 14 martie 2016, din misiunea de la Ankara ca urmare a sesizarii unor abateri disciplinare si profesionale.
Mentionam ca diplomatul respectiv a fost sanctionat disciplinar in cursul anului 2014 pentru abateri in activitatea consulara desfasurata la Consulatul General al Romaniei la Munchen.
Acuzatiile vehiculate in spatiul public de acesta au fost formulate ulterior dispunerii masurii de incetare a misiunii la Ankara. Anterior rechemarii sale in tara, consulul nu a semnalat niciun fel de nereguli legate de procedura de acordare a vizelor.
De asemenea, nu s-au inregistrat reclamatii din partea solicitantilor de vize, iar echipa de control trimisa de MAE la Ankara nu a constatat probleme in acest sens”, a mai subliniat Ministerul de Externe.
In comunicat se precizeaza ca “dispozitiile legale in materie de vize impun obligativitatea prezentei personale a solicitantilor la momentul depunerii cererilor la misiunile diplomatice si oficiile consulare romane, exceptiile fiind expres si limitativ prevazute de lege”.
“De asemenea, taxele consulare aferente eliberarii vizelor sunt stabilite prin lege, prevederile aplicabile fiind respectate cu strictete de catre toate consulatele Romaniei”, mai explica MAE.

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 4 pe Richter produs luni seară în România

Un cutremur cu magnitudinea de 4 pe Richter s-a produs luni seară, 3 octombrie, în …

One comment

  1. O facatura toata prostia asta. Inregistrarea e ilegala si scoasa din context! Si de ce ascultam de ce zice nevasta lui asta?