Friday , March 29 2024

ANAP: 30% din contractele de achiziţii directe făcute de spitalele din România sunt suspecte

spital

Aproximativ 25-30% din contractele de achiziţii directe efectuate de spitalele din România sunt suspecte, în condiţiile în care în sănătate se fac cele mai multe nereguli în domeniul achiziţiilor publice, iar una dintre cele mai utilizate metode de fraudare este cea a spargerii unor contracte mari în contracte mai mici, pentru a evita declanşarea unor licitaţii deschise, a anunțat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), Bogdan Puşcaş.
”Dacă sunt mai multe achiziţii directe de produse similare, dar cu coduri diferite şi menţionate separat, e posibil să fie o neregulă. Încercăm să impunem o uniformizare a produselor şi o standardizare a procedurilor. În domeniul sănătăţii sunt cele mai multe nereguli. 25-30% din numărul de achiziţii directe sunt suspecte”, a declarat Puşcaş, citat de news.ro.
Potrivit noii legi din domeniul achiziţiilor publice, o autoritate contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 132.519 lei. În cazul achiziţiei de lucrări, regula se aplică dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 441.730 lei. În scopul evitării declanşării de licitaţii, multe instituţii sparg contractele mai mari în unele mai mici, pentru a putea cumpăra direct produsele respective de la anumiţi furnizori.
La finalul lunii noiembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului, precum şi faţă de doi şefi ai biroului de achiziţii al unităţii sanitare şi doi reprezentanţi ai societăţii Gemedica pentru abuz în serviciu şi spălare de bani.
Acuzaţiile vizează achiziţionarea de echipamente medicale supraevaluate în valoare de 18,64 milioane lei, prejudiciul adus spitalului fiind evaluat la peste şase milioane de lei.
”Am aflat că nu corupţia este singura cauză a problemelor din domeniul achiziţiilor publice, ci şi gradul redus de profesionalizare. Cu doar 40 de ore, cât durează cursul necesar obţinerii unei diplome, este greu de spus că te poţi numi specialist într-un domeniu atât de complicat”, a mai declarat Puşcaş.
Şeful ANAP consideră că, deşi s-au înregistrat progrese în acest an, trebuie făcuţi mai mulţi paşi în domeniul elaborării de formulare şi documentaţii standardizate pentru unităţile contractante, în vederea reducerii riscului de apariţie a neregulilor.
ANAP este o instituţie înfiinţată în 2015, subordonată Ministerului Finanţelor, care are rol în verificarea contractelor de achiziţii publice făcute de instituţiile publice.
 
 

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …