Wednesday , April 24 2024

Analiza doctoratelor plagiate, mutată la universităţi. Cine va retrage titlurile

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat, marti, ca Executivul a adoptat ordonanta de guvern prin care se abroga prevederea legala conform careia abaterile demnitarilor de la etica academica aveau statut de exceptie.
adrian curaj

Concret, ordonanta abroga art. 42 (3) din Legea 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, articol care stabilea statutul de exceptie al demnitarilor, ale caror abateri de la etica academica nu puteau fi analizate si sanctionate de comisiile de etica de la nivelul universitatilor, fiind rezervate doar analizei Consiliului National de Etica.
Ministrul Adrian Curaj a mai precizat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria, ca a fost scos si art.14 din lege, referitor la atributiile Consiliului National de Etica (CNE).
Ministrul Educatiei a precizat ca cele doua reglementari sunt legate de retragerea titlului de doctor in cazul demnitarilor, care nu va mai fi facuta de CNE, atributiile urmand sa revina universitatilor si CNATDCU.
“E un anunt clar, direct, urmeaza modificari, vom avea ordonanta de urgenta in februarie pe Legea Educatiei si apoi vom veni cu hotarari de guvern si ordine de ministru, care depind de aceasta ordonanta de urgenta”, a mai declarat ministrul.
Intrebat de jurnalisti cine va putea retrage titlul unui demnitar care detine doctorat si este acuzat ca a plagiat, Adrian Curaj a subliniat: “universitatile si, ca mecanism de apel, CNATDCU, dar numai universitatile vor retrage titlul sau vor anula diploma”.
“In acest moment am putut sa modificam legea Eticii. Va fi o OUG privind legea Educatiei, dupa aceea vom mai da alte acte”, a subliniat inca o data Adrian Curaj, precizand ca se doreste sa se obtina “un cadru total functional”.
Ministrul nu a putut oferi un termen pana la care noile proceduri vor fi gata, reamintind doar ca nu se poate da Ordonanta de urgenta inainte de inceperea activitatii parlamentare, adica pana la 1 februarie.
In ceea ce priveste textul ordonantei, ministrul a afirmat ca se lucreaza la el in cadrul unei comisii de specialitate.
“Lucram la ea, o avem pregatita, avem o comisie care a facut recomandari (…) Lucram pana vom avea tot cadrul functional”, a explicat ministrul Curaj.
Intrebat despre componenta Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNADTCU), Adrian Curaj a tinut sa sublinieze ca in presa au aparut informatii eronate.
“Din cei 405 membri, 8 au decedat sau au iesit la pensie si au cerut sa se retraga (…) A trebuit sa completam aceste comisii astfel incat institutia sa fie functionala”, a mai precizat ministrul, sustinand ca se lucreaza la “pachet” privind reglementarile tuturor consiliilor cu implicare in etica academica, iar prima decizie va fi ca “o persoana sa nu poata face parte decat dintr-un consiliu”.
De asemenea, Adrian Curaj a mai afirmat ca a cerut ca CV-urile tuturor celor care doresc sa ocupe pozitii in aceste consilii sa fie publice.
“Sunt convins ca o sa va placa mecanismul transparent, direct de recrutare (…) Eu nu dizolv sau desfiintez o institutie, ci creez mecanismele ca aceasta institutie sa se construiasca incat sa isi indeplineasca rolul. Iar rolul lor se schimba”, a mai spus ministrul, referindu-se la consiliile implicate in etica academica.
Intrebat daca un membru CNADTCU va trebui sa fie si conducator de doctorat, Adrian Curaj a raspuns: “Mie mi se pare normal”.
Ministrul Educatiei a vorbit si despre softul antiplagiat achizitionat de fostul guvern, care zace nefolosit, spunand ca precizarile necesare se vor face “la momentul potrivit”, dar intentia este sa fie digitizate cat mai multe lucrari.
Intrebat daca, dupa adoptarea noului cadru legislativ, universitatile vor putea reveni asupra unor cazuri de plagiat deja discutate, cum ar fi cel al lui Victor Ponta, ministrul Educatiei a dat un raspuns ambiguu, spunand ca viitorul sistem va fi unul “de incredere” si va permite “analiza tuturor situatiilor”.
In ceea ce priveste scandalul lucrarilor elaborate in penitenciare si girate de profesori cu renume, ministrul Adrian Curaj a declarat ca inca se mai asteapta rapoartele cerute universitatilor si pozitia Consiliului National al Rectorilor pe aceasta tema.

Vezi si

HotNews: Banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila prin firma unui fost șef al spitalului SRI

O investigație HotNews prezintă mecanismul prin care, printr-un intermediar,  companiile de medicamente dau bani sub …