Thursday , March 28 2024

Amenzi pentru angajații din învățământ care cer bani sau alte foloase patrimoniale elevilor. Senatul a adoptat proiectul tacit

Personalul din unitățile de învățământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, dacă pretinde elevilor, în mod direct sau indirect, sume sau alte foloase patrimoniale, potrivit unui proiect inițiat de parlamentari USR și AUR, adoptat tacit, luni, de Senat.

Potrivit inițiatorului, “în unitățile de învățământ de stat și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sau chiar în afara acestor spații, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpușilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare și de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinților sau reprezentanților legali ai acestora”.

Nerespectarea acestor dispoziții se sancționează cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei, iar constatarea contravenției și aplicarea amenzilor se fac de către ofițerii sau agentul de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu competențe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, mai prevede proiectul de act normativ.

“Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donația sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învățământ și numai dacă iau naștere din inițiativa celui care oferă.

Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziții legale activitățile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activități extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activități care nu privesc în mod direct actul de educație”, conform inițiatorului.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr.1/2011 va fi dezbătută și votată în Camera Deputaților, for legislativ în acest caz. (Ziare.com)

Vezi si

CNAS anunță prelungirea termenului de valabilitate a adeverinței înlocuitoare a cardului de sănătate

Termenul de valabilitate a adeverinței înlocuitoare a cardului național duplicat se prelungește până la emiterea …