Friday , April 19 2024

Amenzi din august pentru proprietarii locuintelor neasigurate

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, a declarat vineri că proprietarii care nu au încheiat o asigurare obligatorie a locuinţei vor putea fi amendaţi începând cu 5 august 2011.
“În ceea ce priveşte termenul de la care primarii ar putea aplica sancţiuni pentru neîncheierea asigurării prevăzute de legea 260/2008, opinia noastră este că acestea se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineînţeles, dacă Executivul sau Parlamentul vor dori să modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor va sprijini punerea ei în aplicare conform dispoziţiilor acesteia. După doi ani şi jumătate de la publicarea Legii nr. 260/2008 şi după un an de la emiterea primei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, nu se mai poate lua în discuţie ‘primul an’ prevăzut la articolul 33 din lege, în sensul adăugării lui la termenul de 5 august 2011. Într-o interpretare stricto senso, ar însemna ca acest an să fie adăugat de fiecare dată când s-ar modifica normele emise de CSA şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, ceea ce ar conduce la amânarea la nesfârşit a aplicării legii 260/2008”, a menţionat Toncescu.
Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură locuinţa nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului în cazul în care le este distrusă casa în urma unei calamităţi naturale. Pe de altă parte, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei, care este aplicată de primarul localităţii respective în baza listei cu proprietarii neasiguraţi pe care Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) o va întocmi şi o va transmite autorităţilor locale.
Poliţa de asigurare obligatorie acoperă trei riscuri de catastrofă naturală – inundaţii, cutremur şi alunecări de pământ.
PAID a fost înfiinţat în toamna lui 2009 de 13 companii de asigurări: Groupama Asigurări, Astra Asigurări, Platinum Asigurări, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, EuroiIns, Carpatica Asig, Grawe România, Credit Europe Asigurări, ABC Asigurări, Certasig şi City Insurance. Astra, Platinum şi Groupama deţin fiecare câte o participaţie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege.
Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic).
Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …