Sunday , December 4 2022

Amenințări de la Moscova pentru Maia Sandu, după alegeri 

Rusia va „consolida factorul transnistrean” dacă noul guvern al Republicii Moldova va alege să promoveze o linie antirusească, a declarat luni Leonid Kalașnikov, preșe­-dintele Comisiei pentru problemele CSI (Comunitatea Statelor Independente), integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții, într-un interviu acordat agenției de presă Interfax. Acesta a comentat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate desfășurate duminică în Republica Moldova, câștigate la un scor categoric de formațiunea proeuropeană Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

„Politica rusă față de Republica Moldova va depinde de puterea care a fost aleasă: dacă această putere se va îndepărta de Rusia atunci, desigur, vom acționa în consecință. În special, vom consolida factorul transnistrean”, a avertizat Kalașnikov, deputat din partea Partidului Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski (ultranaționalist).

Totuși, a recunoscut deputatul rus, „va fi din ce în ce mai dificil de făcut aceasta, întrucât Transnistria se află acum blocată între două state în esență ostile”.

În opinia sa, „declarațiile conciliante ale PAS față de Rusia înaintea alegerilor se vor transforma în pro-Europa și pro-NATO și o revenire la scenariul utilizării forței împotriva Transnistriei, iar ulterior o posibilă unire cu România”, notează Interfax în pagina sa web.

„Este tocmai ceea ce nu acceptă populația vorbitoare de limbă rusă și găgăuză” din Republica Moldova, a spus el, potrivit Agerpres.

„Dacă (Maia) Sandu va duce – în continuare – o astfel de politică, camuflând-o abil sub masca unei pretinse cooperări cu Rusia, va rezulta un nou fiasco, prin care au trecut deja predecesorii săi, și din păcate țara nu va mai ieși din această groapă”, a declarat deputatul rus în același interviu.

După procesarea 100% a proceselor verbale, PAS acumulează 52,80% din voturi (63 de mandate), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) – 27,17% (32 de mandate /dintre care 22 socialiștii și 10 comuniștii) și Partidul șor – 5,74% (6 mandate). Astfel, PAS a câștigat alegerile generale anticipate de duminică și va dispune de majoritate în noul parlament, potrivit Deschide.md. (DIGI 24)

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …