Tuesday , November 29 2022

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti: Baza de la Deveselu poate deveni ŢINTĂ pentru Rusia

deveselu

Baza de la Deveselu “poate deveni o ţintă”, dacă Rusia, la rândul ei, consideră că este ţinta scutului antirachetă, a declarat ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg S. Malginov.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg S. Malginov, a atras atenţia că scutul antirachetă de la Deveselu “poate reprezenta o potenţială ameninţare” chiar şi pentru România, apreciind că acest proiect serveşte exclusiv intereselor Statelor Unite ale Americii.
“Acest proiect nu a fost conceput pentru a îmbunătăţi securitatea globală, ci s-a dezvoltat în interesul Statelor Unite ale Americii. (…) Este o provocare, pentru că baza de la Deveselu poate deveni ţintă, dacă Rusia, la rândul ei, consideră că este ţinta scutului antirachetă. Este un punct de vedere normal al fiecărui militar. De aceea, avem nevoie de unele garanţii. Am înţeles, baza de la Deveselu va fi construită, dar e nevoie de garanţii că nu ţinteşte arsenalul strategic al Rusiei”, a declarat Oleg S. Malginov, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti într-un interviu acordat Romania Liberă.
Malginov a arătat că, dată fiind configuraţia pe care scutul antirachetă o are în prezent, Moscova nu poate fi de acord cu acest proiect şi a atras atenţia că “securitatea mondială trebuie consolidată pe bază de cooperare, de predictibilitate, dar şi pe temeiul că securitatea unui grup de state nu se promovează în detrimentul securităţii unui alt stat sau unui alt grup de state”. Rusia se opune scutului antirachetă de la Deveselu, dar şi cel care va fi instalat în nordul Europei, deoarece acesta va acoperi şi o parte din teritoriul Federaţiei Ruse şi rachetele strategice ale acesteia, ceea ce “modifică echilibrul”.
“Securitatea SUA sau a membrilor NATO nu trebuie să lezeze securitatea Federaţiei Ruse. Este nevoie de sporirea încrederii între NATO şi Federaţia Rusă, între SUA şi Federaţia Rusă, de crearea unei atmosfere de stabilitate, şi nu de adăugarea de noi suspiciuni”, a precizat Malginov, adăugând că Rusia are nevoie de garanţii că acest sistem nu va fi îndreptat împotriva arsenalului strategic şi a forţelor strategice ale Federaţiei Ruse.
“În actuala paradigmă, de neînţeles la Moscova şi de neacceptat pentru Federaţia Rusă, nu este pur şi simplu vorba de scut, ci şi de faptul că poate reprezenta o potenţială ameninţare pentru România”, a punctat Malginov.

Vezi si

Romsilva a vândut 1,63 milioane mc de lemn de foc pentru populație, cu 26% mai mult decât anul trecut. Încă 400.000 mc, disponibili până la finele anului

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui …