Thursday , August 11 2022

Ambasadorul Marii Britanii: La sfarsitul lui 2013 vor fi ridicate restrictiile de munca pentru romani

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a declarat, într-un interviu acordat Gândul.info, că din 2014 românii şi bulgarii vor fi trataţi pe piaţa britanică a muncii la fel ca restul cetăţenilor europeni, el arătând că la finalul lui 2013 vor fi ridicate restricţiile de muncă.
“M-aş referi atât la declaraţiile lui David Liddington, din martie, de la Bucureşi, precum şi, foarte important, la discursului premierului David Cameron, pe tema migraţiei, susţinut în aprilie. Cameron a subliniat trei aspecte: în primul rând, vom ridica restricţiile de pe piaţa muncii la finalul acestui an, ceea ce înseamnă că din 2014 românii şi bulgarii vor fi trataţi pe piaţa britanică a muncii la fel ca restul cetăţenilor europeni”, a spus Harris.
“În al doilea rând, David Cameron a subliniat aportul muncitorilor români la economia britanică. A spus că, în general, românii muncesc din greu, îşi plătesc taxele şi sunt preţuiţi de agajatorii lor. Al treilea lucru pe care l-a spus primul-ministru este că trebuie să dăm un răspuns îngrijorărilor care transpar dinspre populaţia britanică – îngrijorări care există şi în alte ţări – anume că dreptul la liberă circulaţie trebuie respectat, dar nici să nu existe abuzuri în virtutea acestui drept”, a adăugat Harris.
El a precizat că autorităţile din Marea Britanie au în acest moment la Bruxelles o discuţie cu partenerii europeni despre eventuale soluţii prin care să elimine aceste temeri şi prin care să respecte aceste libertăţi de eventualele abuziri.
“Aceasta este poziţia noastră şi cred că există înţelegere, sprijin chiar, din partea autorităţilor române în acest sens”, a spus Harris.
Întrebat cum ar caracteriza acum dezbaterea privind imigraţia existentă în Regatul Unit comparativ cu lunile trecute, când s-a asistat la un discurs puternic discriminatoriu îndreptat împotriva românilor şi bulgarilor, Harris a răspuns: “Cred că există o mai bună înţelegere acum a poziţiilor ambelor părţi”.

Vezi si

Romania ajută Franţa să lupte cu incendiile. Trimitem 77 de pompieri salvatori cu 17 mijloace de intervenție

Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi CNSU, iar la finalul şedinţei s-a decis trimiterea de …