Sunday , December 4 2022

Ambasada României de la Budapesta, vandalizată. Reacţia MAE

Mai mulți unguri extremiști, membri ai grupării “Mișcarea Celor 64 de Comitate” au acoperit stema aflată pe Ambasada României cu un steag al Ținutului Secuiesc.
stema Budapesta

Ungurii din “Mișcarea celor 64 de Comitate” au acționat în noaptea de 12 spre 13 ianuarie. Incidentul a fost observat de către deputatul PMP Marius Paşcan. Politicianul a cerut autorităților române să ia legătura cu Viktor Orban și să aibă o reacție fermă în urma atacului pentru a stopa astfel de acțiuni.
“Un nou gest provocator și agresiv la adresa României: în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018, extremiștii unguri din ‘Mișcarea celor 64 de Comitate’ din Ungaria, au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul secuiesc. Nădăjduiesc ca autoritățile României să nu rămână într-o expectativă lașă și să reacționeze cu fermitate, pe cale oficială, solicitându-i premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere cuvenitele reacții și aplicarea sancțiunilor legale. Astfel de acțiuni sunt periculoase și se pot amplifica și radicaliza dacă nu sunt stopate din fașă. Dar poate că există un interes chiar din partea Budapestei în a tensiona artificial relațiile bilaterale cu țara noastră și nu văd, chiar într-o astfel de perspectivă, de ce am sta pasivi, cu capul plecat, în anul Centenarului Marii Uniri”, a scris Pașcan pe Facebook.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.
MAE îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a “Mișcării Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale.
MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său și, în acest scop, va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.
“Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.
În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate”, se precizează într-un comunicat al MAE.
 
 

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …