Friday , March 29 2024

Ambasada Germaniei: Dubiile faţă de aderarea la Schengen sunt împărtăşite şi de alţi parteneri UE

Ambasada Germaniei la Bucureşti afirmă că dubiile faţă de aderarea României la Schengen sunt împărtăşite şi de “alţi parteneri UE/Schengen” şi că  că, în acest moment, gradul decizional pentru o hotărâre a Consiliului pe acest punct, pentru care se impune unanimitatea de vot, nu este încă matur.
“Aderarea integrală a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului federal. Pentru aceasta, trebuie să existe toate condiţiile tehnice, administrative şi cele care caracterizează statul de drept. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne, un stat membru îşi asumă o mare responsabilitate în relaţia cu partenerii Schengen”, afirmă Ambasada Germaniei, potrivit Mediafax.
De asemenea, Ambasada aminteşte că “nu este vorba de libera circulaţie a cetăţenilor români, ci de întrebarea dacă România poate asigura protecţia frontierelor externe UE, de pildă protejarea de intrarea frauduloasă a unor cetăţeni din afara UE”.
“Ultimul raport MCV din ianuarie a evidenţiat progrese în domeniile statului de drept şi cel al combaterii corupţiei, dar şi deficienţe”, subliniază Ambasada Germaniei.
Totodată, misiunea diplomatică a Berlinului evidenţiază că “aceste dubii” sunt împărtăşite şi de “alţi parteneri UE/Schengen”.
“În lumina celor expuse, împărtăşind aceste dubii şi cu alţi parteneri UE/Schengen, considerăm că, actualmente, gradul decizional pentru o hotărâre a Consiliului pe acest punct, pentru care se impune unanimitatea de vot, nu este încă matur”, menţionează comunicatul Ambasadei.
Reprezentanţa diplomatică a Berlinului arată că în săptămânile trecute au fost întreţinute “contacte strânse, marcate de încredere reciprocă cu Guvernul României”, care a fost ţinut în permanenţă la curent cu această poziţie.
“Germania şi România întreţin legături strânse şi prietenoase care ne permit o abordare deschisă şi constructivă a subiectului Schengen, subiect care este de o deosebită importanţă pentru România. Guvernul federal nutreşte un mare interes în continuarea bunei colaborări în domeniul bilateral şi în cel de politică europeană, dorind să vină, mai departe, în sprijinul României pe calea aplicării integrale a aquis-ului Schengen”, mai punctează în comunicatul Ambasadei.
În urma anunţului ministrului de interne al Germaniei că ţara lui se va opune aderării României la Schengen, atât Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu au declarat că nu este oportună insistenţa pentru un termen de aderare, în cadrul reuniunii JAI, care are loc între 7 şi 8 martie.
Şeful statului a arătat că poziţia corectă care ar trebui adoptată de autorităţi pe tema Schengen ar fi “să se ia notă şi să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen”. “Trebuie să obţinem o altă dată, poate fi septembrie, poate fi decembrie”, a spus Băsescu.
Tot preşedintele a adăugat că “sunt cel puţin şapte state care ar fi votat împotrivă dacă s-ar fi ajuns la vot pe Schengen”.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …