Thursday , April 18 2024

Alți doi copii din România suspecți de hepatită necunoscută. Numărul cazurilor a urcat la 5

Două noi cazuri suspecte de hepatită de origine necunoscută au fost raportate vineri în România: este vorba despre o fată de 10 ani și un băiat de 16 ani, ambii din Sibiu. Numărul cazurilor suspecte se ridică astfel la 5 în țara noastră.

Potrivit unei informări transmise de reprezentanţii DSP Sibiu, primul caz a fost raportat pe 19 aprilie.

„Băiat de 16 ani, internat iniţial la Spitalul Municipal Mediaş, ulterior transferat la Spitalul de Pediatrie din Sibiu cu suspiciunea de hepatită acută. Markeri virali pentru hepatită virală A, B, C şi E au fost negativi, ca şi probele pentru determinarea anticorpilor anti Leptospiră. Copilul este în continuare internat, investigat şi supravegheat, cu evoluţie staţionară, fără elemente de agravare”, se precizează în informarea DSP Sibiu, citată de Agerpres.

Un al doilea caz a fost raportat pe 26 aprilie. Este vorba de o fetiţă de 10 ani, cu markeri de asemenea negativi pentru Hepatită virală A, B, C , pentru Hepatită virală E probele fiind încă în lucru. În prezent, fetiţa este externată, cu stare ameliorată.

Alte două cazuri suspecte de hepatita de origine necunoscută în România fuseseră anunțate ieri de Ministerul Sănătății: un bebeluș în vârstă de 8 luni și un copil de 10 ani. Ambii sunt în îngrijire medicală și „se așteaptă ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, a anunțat ieri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cei doi copii suspecți de îmbolnăvire cu noul tip de hepatită nu sunt din București, unde se înregistrase, luni, primul caz suspect din țara noastră – o fetiță de 5 ani.

O fetiță de 5 ani din zona București-Ilfov, internată din data de 4 aprilie, este primul caz din România care se încadrează în simptomele din definiția de caz stabilită de OMS, anunța luni seară Ministerul Sănătății. Fetița nu a intrat în contact cu vreun alt caz cunoscut de boală.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze pe factori precum „susceptibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut a circulației adenovirusului în timpul pandemiei de COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și o infectare simultană cu SARS-CoV -2”.

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …