Thursday , May 13 2021

Alexis Tsipras, noul cal troian al Rusiei in UE? Premierul grec vrea tratament mai bland pentru Rusia, arme rusesti si anuleaza vanzarea portului Pireu catre chinezi

Alexis Tsipras, liderul formatiunii Syriza
Alexis Tsipras, liderul formatiunii Syriza
Abia instalat in functia de premier al Greciei, Alexis Tsipras (Syriza) a inceput sa-si puna in aplicare promisiunile electorale. A anuntat ca nu e de acord ca UE sa sanctioneze mai dur Rusia, vrea sa cumpere armament rusesc, a promis ca anuleaza vanzarea portului Pireu catre chinezi si a promis ca va reangaja toti bugetarii concediati in ultimii ani. Peste toate planeaza imaginea ministrului sau de Externe, surprins intr-o fotografie in 2013 alaturi de Aleksandr Dughin, ideologul-sef al lui Putin.
Prima cearta cu UE pe motiv de Rusia
Marti la pranz, Consiliul European (constituit din sefii de stat si de guvern ai UE) a publicat un comunicat in care ameninta Rusia cu noi sanctiuni dupa masacrul din weekend de la Mariupol. Tsipras a depus o plangere formala la Delegatia Comisiei Europene de la Atena si s-a plans sefei pentru Politica Externa din UE, Federica Mogherini, spunand ca el nu si-a dat acordul pentru comunicatul Consiliului European si nu este de acord cu regimul de sanctiuni impotriva Rusiei.
Un reprezentant al Consiliului European a explicat ulterior ca institutia a cerut o pozitie a Atenei pe continutul comunicatului, dar cum raspunsul nu a venit, a considerat ca este un accept tacit.
Relatia Tsipras – Rusia, una amicala
Dar apropierea lui Tsipras de Rusia nu este una de data recenta. El si oamenii sai au o lunga istorie in acest sens. In mai 2014, in plina criza legata de Ucraina si Crimeea, Tsipras a vizitat Moscova si s-a intalnit cu Putin. Mai mult, el si-a afirmat sprijinul pentru asa-zisul referendum pentru independenta din Crimeea. Tot la Moscova a spus ca “UE si-a tras singura un glont in picior” si i-a catalogat pe unii membri ai guvernului ucrainean drept “neo-nazisti” (EUObserver).
Europarlamentarii Syriza au votat impotriva tuturor rezolutiilor anti-Rusia din Parlamentul European.
Nu intamplator, unul dintre primii oficiali cu care Tsipras s-a intalnit luni, dupa ce a depus juramantul de premier, a fost ambasadorul Rusiei la Atena. Acesta i-a inmanat o telegrama din partea lui Vladimir Putin.
Cumparari de arme rusesti
Noul ministru al Apararii, Panos Kammenos (presedintele partidului de extrema dreapta Grecii Independenti, aflat in coalitie cu Syriza) a anuntat marti ca Grecia va cumpara arme din Rusia. Este o declaratie menita sa inflameze suplimentar tensiunile Atenei cu Bruxelles-ul, avand in vedere embargoul impus de UE asupra comertului cu armament produs in Rusia.
Panos Kammenos a fost si el intr-o vizita la Moscova in prima parte a lunii ianuarie 2015, unde a discutat despre reluarea cooperarii Rusia – Grecia.
Continuarea pe HotNews

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Premierul Florin Cîțu a numit un nou șef al Poliției Române

Noul șef al Poliției Române este chestorul Benone-Marian Matei, numirea fiind făcută, joi, de premierul …