Wednesday , February 1 2023

Alexandru Rafila: Suntem în valul doi al pandemiei. Chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, în secţiile de terapie intensivă, lucrul ăsta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt

Reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila, susţine că dacă numărul de cazuri noi de COVID-19 se va menţine ori va continua să crească, locurile la terapie intensivă se pot ocupa rapid. „Suntem în valul doi, e evident pentru toată lumea. Avem o problemă foarte serioasă, pentru că se înmulţesc cazurile”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24, potrivit news.ro. „Ce probabil s-a discutat mai puţin până acum, cu cât ai mai multe cazuri ai o transmitere comunitară mai intensă şi lucrul ăsta face ca efectul de multiplicare să fie mult mai rapid”, a spus Rafila.
Alexandru Rafila Obiectiv
”Chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, în secţiile de terapie intensivă, lucrul ăsta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt şi atunci trebuie, probabil, o gândire şi pe un termen nu foarte lung, de două săptămâni ca să spunem aşa, ce se întâmplă dacă avem în continuare acest număr de cazuri. (…) Dacă facem o reprezentare grafică remarcăm o creştere care se accelerează pe măsură ce numărul de cazuri creşte şi practic transmiterea comunitară se extinde. (…) Aceste 400 de paturi care sunt disponibile în momentul de faţă se pot ocupa în câteva zile”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Problema e legată de faptul că toate activităţile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcţionarea şcolilor propriu-zisă, pentru că doar 1% dintre şcoli au trecut din scenariul verde sau galben în cel roşu, asta înseamnă că de fapt avem puţine cazuri în rândul copiilor. (…)

În acest context, profesorul Alexandru Rafila a precizat că este nevoie de o strategie „predictivă” care să ofere soluţii pentru ce urmează să se întâmple, nu pentru acest moment.
El a arătat că „platourile” privind evoluţia bolii „au devenit tot mai scurte şi creşterea este tot mai rapidă”.
Alexandru Rafila a subliniat că toată Uniunea Europeană trece, în prezent prin al doilea val al pandemiei. „Suntem în valul doi, e evident pentru toată lumea. Important e un trend, nu o descriere poetică a situaţiei. Suntem în valul doi şi toate ţările din Uniunea Europeană sunt în valul doi. Avem o problemă foarte serioasă, pentru că se înmulţesc cazurile”, a mai declarat Alexandru Rafila. (News.ro)
secretarasite

Vezi si

2.600 de persoane și-au luat online cazierul judidicar în primele ore de funcționare a platformei

Peste 2.600 de persoane au obținut miercuri, în primele ore de funcționare a platformei hub.mai.gov.ro. …