Thursday , February 9 2023

Alexandru Athanasiu, audiat la DNA în dosarul Microsoft II

alexandru athanasiu

Fostul ministru Alexandru Athanasiu a fost chemat la audieri de procurorii DNA în dosarul Microsoft II.
În acelaşi dosar a fost chemat la audieri şi fostul director general al Microsoft România, Silviu Hotăran.
“Vreau să vă spun că în viaţa mea am promovat mereu valori legat de etică şi moralitate, nu am dat niciodată şpagă, nu am luat niciodată şpagă”, a declarat, la ieşirea de la sediul DNA, fostul director general al Microsoft România, Silviu Hotăran.
Potrivit unor surse judiciare, Silviu Hotăran a fost citat pentru a fi anunţat că a fost pus sub acuzare în dosarul “Microsoft II”.
Sursele citate au precizat că la DNA a fost citat luni şi Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România.
Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare, scrie News.ro.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, anunţa, al începutul lunii octombrie, că în dosarul “Microsoft” rămas la DNA se lucrează, fiind făcute peste 60 de percheziţii domiciliare şi fiind în analiză documente ridicate de la mai multe instituţii.
“Celălalt dosar în care s-au făcut disjungerile este în lucru. S-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziţii informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare şi alte unităti IT, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţiile care au deţinut astfel de documente şi care interesează cauza. În acest moment suntem in evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite. Urmează stabilirea certă a prejudiciului. Una dintre acuzaţiile principale vizează infracţiunea de abuz în serviciu şi, pentru a putea dovedi această infracţiune şi a putea finaliza rechizitoriul sau o altă soluţie care se poate da în cursul procesului penal, este necesar să stabilim un prejudiciu cert. Acest lucru urmează să se stabilească printr-un raport de constatare sau o expertiză în domeniul achiziţiilor publice şi se impune şi efectuarea unor expertize IT. Se lucrează ritmic”, a declarat atunci procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, scrie Mediafax.
Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Adriana Ţicău şi Gabriel Sandu, ultimul condamnat definitiv, se aflau atunci pe lista anunţată în septembrie 2014 de procurorii anticorupţie. În cazul tuturor celor nouă foşti miniştri s-au solicitat şi au fost obţinute avizele pentru începerea urmăririi penale, aceştia fiind puşi sub învinuire. Faptele vizate erau de abuz în serviciu, spălare de bani, trafic de influenţă şi luare de mită în legătură cu acordarea contractelor pentru licenţele Microsoft. Tot în 2014 a fost momentul în care în spaţiul public au apărut primele date despre faptul că s-ar fi pretins 20 de milioane de dolari mită din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului pentru licenţe Microsoft în şcoli.
Primul acord cadru încheiat între Guvernul României şi Microsoft a fost în toamna anului 2003, pentru cumpărarea, cu preţ redus, a 50.000 de licenţe pentru calculatoarele din administraţia publică centrală.

Vezi si

Unul dintre cei mai vechi corespondenți ai Pro TV, reținut pentru act sexual cu un minor

Corespondentul postului Pro TV în judeţul Dâmboviţa Marius Buga (42 de ani), unul dintre cei …