Thursday , May 26 2022

ALERTA: Militarii, pregatiti sa intervina in cazuri deosebite de viscol si ninsoare

Atenţionarea cod galben de ninsori emisă de meteorologi intră în această dimineaţă în vigoare. Meteorologii ne avertizează că trebuie să fim pregătiţi să înfruntăm fenomene meteorologice periculoase: ninsori abundente, viscol puternic şi polei.
Comandamentul de iarnă, condus de premierul Emil Boc, a cerut prefecţilor şi miniştrilor să se pregătească temeinic pentru cele 3 zile de viscol care urmează. Şeful Executivului i-a avertizat că nu va accepta explicaţii de tipul “am fost luaţi prin surprindere” de zăpezi.  În cazul în care situaţia se va agrava, prefecţii vor cere ajutorul armatei.
Guvernul s-a reunit într-un comitet de situaţii de urgenţă pentru a stabili măsurile care trebuie luate în caz de viscol extrem în următoarele zile. Premierul Emil Boc le-a cerut ferm prefecţilor să nu fie prinşi pe picior greşit.
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, le-a interzis prefectilor să deschidă drumuri judeţene fără acordul ministerului.
Prefecţii au fost somaţi şi de ministrul de interne Traian Igaş să aibă telefoanele deschise în permanenţă.  Acelaşi lucru l-a solicitat Raed Arafat şi instituţiilor care colaborează cu Ministerul Sănătăţii.
În caz de urgenţă, 4000 de militari sunt pregătiţi să intervină. Iar MAPN a anunţat că numărul acestora poate fi chiar dublat.
CNADNR are peste 2000 de utilaje de deszăpezire în teren, gata să cureţe drumurile în caz de ninsori abundente. 3 drumuri naţionale sunt închise, iar alte 10 ar putea fi blocate de autorităţi. Meteorologii sunt însă îngrijoraţi că vremea s-ar putea înrăutăţi de săptămâna viitoare.
Codul galben de viscol şi ninsori va fi vigoare de vineri dimineaţa la ora 10.00 şi până duminică la ora 20.00 .Vântul va depăşi 60 de km pe oră, iar stratul de zăpadă ar putea ajunge până la 20 de centimetri.

Vezi si

Guvernul aprobă sporuri de 55% până la 85% pentru personalul sanitar care tratează pacienții suspecți și confirmați cu COVID-19

Guvernul României a aprobat miercuri, o hotărâre prin care acordă sporuri de la 55% până …