Sunday , February 5 2023

ALERTA METEO: Canicula in toata tara pana joi. Miercuri va fi cea mai calduroasa zi din acest an

canicula

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o alertă meteo de caniculă pentru următoarele trei zile.
În zilele de marţi, miercuri şi joi (12, 13 şi 14 august) valul de căldură se va intensifica treptat în toată ţara, iar vremea va fi călduroasă.
În zonele de câmpie şi de podiş va fi caniculă, se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.
Marţi vremea va fi călduroasă în toată ţara, iar local, după-amiază, se instalează canicula în est şi în sud-est. Meteorologii prognozează aşadar maxime la umbră de la 29 grade în nord-vest până la 36 grade în sud-estul ţării. În aceste condiţii disconfortul termic se va accentua de la o oră la alta şi indicele temperatura umezeală va atinge şi va depăşi uşor pragul critic 80, în Câmpia de Vest, în Câmpia Română, dar pe arii mai restrânse şi în celelalte zone de câmpie şi de podiş. Soarele domină autoritar cerul în cea cea mai mare parte a ţării, însoţit doar de câţiva nori. Excepţie fac zonele din nord şi masivele montane, unde norii se adună temporar şi pe arii restrânse lasă averse însoţite de fulgere şi tunete.
 Miercuri, valul de căldură care s-a abătut asupra ţării noastre continuă să se intensifice, arşiţa devine greu de suportat mare parte a ţării. Vreme va fi călduroasă aşadar, iar canicula se instalează după-amiază în zonele de podiş şi de câmpie, cu maxime la umbră ce pleacă în general de la 30, 31 grade în estul Transilvaniei, în nordul Moldovei şi pe litoral şi ajung la 37 grade în sudul extrem al Munteniei. În aceste condiţii indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul de 80 al disconfortului termic în Câmpia de vest, în Câmpia Română, în cea mai mare parte a Dobrogei, dar local şi în celelalte regiuni. Cerul va fi variabil, chiar senin, cu ceva înnorări şi ceva averse şi descărcări electrice, după-amiază şi seară, la munte şi în vestul ţării.
După o noapte tropicală, joi caniculă revine în orele dupa-amiezii în zonele de câmpie şi de podiş, îndeosebi din sudul, centrul şi estul ţării. Maximele se vor situa în general între 31 grade pe litoral şi 37 grade în sudul extrem. Local, indicele temperatură-umezeală va trece de pragul critic. Soarele domină din nou peisajul meteorologic, dar după amiază şi seara instabilitatea atmosferică e tot mai accentuată în Banat, în Crişana şi în Maramureş, apoi şi în nord-vestul Transilvaniei, unde revin aversele, pe alocuri torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi izolat vor apărea vijelii şi căderi de grindină.
Vineri, vremea va fi tot călduroasă în sud, în est, dar local şi în centrul ţării şi mai mult, nu scăpăm de caniculă în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, dar local şi în Moldova şi în Oltenia, unde indicele temperatură-umezeală mai trece pragul critic al disconfortului. În acelaşi timp vom simţi o răcire a vremii în vest, nord şi în centru, aşa că maximele vor între 25 grade în Maramureş şi în nordul Moldovei şi 37 grade în sudul Moldovei, în Muntenia şi în Dobrogea, cu excepţia litoralului. Acolo unde vremea se răceşte vor fi şi înnorări accentuate şi averse torenţiale, fulgere, tunete şi izolat vijelii şi grindină. În weekend şi la începutul săptămânii viitoare instabilitatea atmosferică e tot mai accentuată, mai ales în sud, în centru şi în est şi, bineînţeles, la munte, unde vor fi averse, descărcări electrice şi chiar vijelii şi grindina, dar şi temperaturi mai mici de la o zi la alta, aşa că luni maximele nu mai trec de 27 grade nici în sud-est.
 
 

Vezi si

Peste jumătate din țară se află sub cod galben sau portocaliu de ninsori și viscol

Mai mult de jumătate de țară se află sub cod gaben de ninsori și viscol, …