Sunday , February 5 2023

ALERTĂ MAXIMĂ în sudul Japoniei: Un taifun foarte puternic se îndreaptă către insula Okinawa

taifun

Un taifun foarte puternic, supranumit Neoguri, se îndrepta luni către insula Okinawa, în extremul sudic al Japoniei, cu rafale de vânt având viteza de 260 de kilometri pe oră, a anunţat agenţia de meteorologie niponă, care a lansat luni seara o alertă maximă.
UPDATE 12:56 Agenţia meteorologică japoneză lansează o alertă maximă înaintea sosirii taifunului Neoguri
Agenţia meteorologică japoneză a lansat luni seara o alertă maximă, preconizând sosirea în curând a unui taifun foarte violent în sudul extrem al ţării, relatează AFP.
Această alertă este declanşată în cazul unui risc de pierdere de vieţi umane şi pagube masive.
Neoguri se află la 300 de kilometri sud de insulă, unde ar urma să ajungă marţi dimineaţa, potrivit ultimelor date ale agenţiei, care nu exclude ca taifunul să ajungă şi în alte insule japoneze, dar cu o intensitate mai redusă.
Previzionând rafale de vânt foarte puternice şi ploi torenţiale, agenţia le-a recomandat locuitorilor din Okinawa să rămână în casele lor şi să evite deplasările care nu sunt absolut necesare.
Un reprezentant al agenţiei nipone de meteorologie a avertizat că taifnul ar putea avea o violenţă neobişnuită şi i-a îndemnat pe locuitori din zonele afectate să fie pregătiţi pentru eventuale operaţiuni de evacuare.
El a adăugat că agenţia ar putea emite o “alertă specială”, implicând un risc major de dezastru. Aceasta ar reprezenta o premieră pentru un taifun, după alerta specială emisă în septembrie anul trecut în urma unor ploi puternice în mai multe regiuni.
Baza militară din Kadena, cea mai importantă deţinută de aviaţa americană în insula Okinawa, a început, la rândul său, evacuarea avioanelor din regiune. “Este cel mai violent taifun anunţat pe insula Okinawa în 15 ani”, a afirmat comandantul american James Hecker, într-un comunicat. (Mediafax)

Vezi si

Peste jumătate din țară se află sub cod galben sau portocaliu de ninsori și viscol

Mai mult de jumătate de țară se află sub cod gaben de ninsori și viscol, …