Tuesday , February 27 2024

Alertă în ţară din cauza cărnii de pui stricate. Selgros a retras pana acum de la vanzare 13 tone

carne

Alertă în ţară din cauza cărnii de pui stricată. La Braşov au fost retrase peste 6 tone de carne de pasăre, suspectă de Salmonella. O cantitate de aproximativ peste 7 tone de carne a fost retrasă de la comercializare din magazinele din București, a anunțat, miercuri, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Mănăstireanu, într-o conferință de presă.
‘Vizavi de carnea care ar fi provenit de la Avicola Călărași, până la ora aceasta, am realizat verificări, iar conducerea supermarketului Selgros a decis să retragă toată carnea care provine de la acel producător (…) Până la acest moment, circa 7.352 kg de carne de pasăre a fost retrasă din București. Sperăm ca, undeva pe marțea viitoare, să avem rezultatele analizelor acestor loturi’, a menționat Mănăstireanu, scrie Agerpres.ro.
Potrivit șefului ANSVSA, Selgros nu a informat autoritatea sanitară veterinară despre carnea de pasăre retrasă de la comercializare.
Selgros a anunțat, miercuri, că a retras din magazinele sale toate produsele livrate de Avicola Călărași, din cauza aspectului și calității necorespunzătoare, și a decis stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situației.
“SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de came de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj – Napoca)”, se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicaţi în dosar.
Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.
“La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, şi numai puţin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică şase hale, din şase hale trimise toate sunt pozitive la CO…sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieşit pozitiv'”, se arată în referat.
Conform documentului citat, la data de 16 septembrie Daher îi spune angajatului său Constantin Răducu: “…dai marfa aia care…a comandat şi Provitul şi ULS…”, iar angajatul îl informează ca “…păi ULS-ul i-am lăsat 4.000 şi ceva, lu’ Provit i-am zis că-i dau trei tone şi jumătate, deja a plecat maşina cu 6 tone…”. La finalul discuţiei Orlando îi ordonă lui Răducu “să nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înţeles?”.
O situaţie similiară a fost identificată de procurori la data 17 septembrie, în legătură cu livrări de produse ale SC Avicola Călăraşi SA către SC Avicola Crevedia şi SC Avicola Buzău, când Daher Orlando i-a cerut lui Ilie Bocioagă, medic veterinar, angajat al SC Avicola Călăraşi, să ascundă medicilor veterinari ai DSVSA Buzău aspectul legat de infestarea cărnii de pasăre cu salmonella, singurii pe care urma să-i înştiinţeze fiind persoanele din abatoare.
Procurorii anticorupţie au cerut, marţi, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, arestarea preventivă a lui Orlando Daher, dar şi a altor 26 de persoane, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro.
De asemenea, DNA a început urmărire penală şi faţă de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Printre acestea se numără senatorul PSD Niculae Bădălău, acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.
În acest dosar, procurorii DNA au făcut, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa.
DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.
Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Vezi si

Valabilitatea permiselor auto va crește de la 10 la 15 ani

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din …