Thursday , December 1 2022

ALEGERI UCRAINA. Un actor de comedie câștigă primul tur al prezidențialelor. Poroșenko pe locul 2

Volodimir Zelenski, un actor de comedie, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina și se va confrunta în turul II cu actualul președinte Petro Poroșenko, arată sondajele efectuate la ieșirea de la urne.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina s-a terminat așa cum era de așteptat, cu victoria actorului de comedie Volodimir Zelenski.

Zelenski este creditat de exit-poll-uri cu 30.4%. Pe locul doi s-a situat actualul președinte, Petro Poroșenko, cu 17,8%. Iulia Timoșenko este creditată cu 14.2%.

Urmează ca rezultatele să fie confirmate de numărătoarea oficială.

La cinci ani după revolta de pe Maidan, dezamăgiți și obosiți, ucrainenii par dispuși să schimbe fundamental foaia și să aducă în fruntea țării un ”om nou”, mai exact un actor cu mesaj populist și subțire, pe care oamenii îl percep însă ca fiind diferit de clasa politică ce nu a fost capabilă să facă ce a promis societății.

La cinci ani de la revolta împotriva lui Viktor Ianukovici, anti-rusească, pro-occidentală și naționalistă, cei mai mulți ucraineni par sătui de președintele Petro Poroșenko și în general de clasa politică, pe care o consideră coruptă și ineficientă.

Al doilea tur de scrutin va avea loc peste două săptămâni.

Volodimir Zelenski a fost deja ”preşedinte”,… în seria de televiziune ”Slujitorul poporului”, unde joacă rolul unui profesor de istorie ajuns subit în fruntea statului, notează Agerpres. În vârstă de 41 de ani, Zelenski s-a impus ca favorit în sondaje. La fiecare sondaj, el îi devansează cu puţin pe adversarii săi într-un context de nemulţumire a ucrainenilor în legătură cu elitele lor.

Partizanii săi văd în el un balon de oxigen pentru politica ucraineană, în timp de detractorii săi denunţă un program confuz şi o lipsă de experienţă periculoase pentru o ţară aflată în război.

După o întâlnire cu Zelenski, ambasadorii europeni și-au exprimat mirarea în fața jurnaliștilor. ”E o glumă?” a întrebat un diplomat european.

De altfel, Zelenski a evitat mitingurile electorale, limitându-şi contactele cu alegătorii la spectacole umoristice ale trupei sale. El se exprimă în înregistrări video difuzate mai degrabă pe reţelele sociale decât la televiziune sau în presă.

Superficialitatea nu e singura problemă a lui Zelenski. El a fost acuzat că este o marionetă a oligarhului Igor Kolomoiski, inamicul preşedintelui Petro Poroşenko, ceea ce actorul dezminte.

Zelenski este foarte bogat și nu ascunde acest lucru. Și totuși, o informație apărută zilele trecute ar putea să îi afecteze șansele în alegeri. Potrivit unor jurnaliști de investigații, Zelenski ar avea o vilă nedeclarată, în Toscana, într-o zonă locuită de foarte mulți bogătași ruși.

Informația a apărut după publicarea ultimului sondaj, astfel că nu se știe dacă i-a bulversat campania.

Rusofilia lui Zelenski este un alt aspect care îi deranjează pe mulți ucraineni, deși actorul încearcă să se prezinte drept un unificator.

Petro Poroşenko (53 de ani), un bogat om de afaceri care a făcut avere din produse de cofetărie, a fost ales preşedinte în 2014 după ce predecesorul său a fugit în Rusia. El promitea atunci că va combate corupţia omniprezentă şi că va pune capăt rapid conflictului armat care tocmai izbucnise în estul ţării.

Cinci ani mai târziu, detractorii săi au denunţat eşecul promisiunilor sale, cu toate că poate să se laude că a întărit legăturile Ucrainei cu occidentalii. Dar ţara sa rămâne pradă unui război care a făcut aproape 13.000 de morţi.

Poroşenko, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina înainte de a fi ales preşedinte, şi-a pierdut însă în 2015 statutul de miliardar în dolari, potrivit revistei americane Forbes.

A intrat în politică în calitate de deputat în 1998. Originar dintr-o regiune rusofonă, el este unul dintre fondatorii partidului prorus al lui Ianukovici în 2010.

După ce a schimbat tabăra în anii următori adoptând opinii prooccidentale, el a fost un timp aliat al dnei Timoşenko în timpul Revoluţiei Portocalii.

Un număr record de 39 de candidaţi au luat parte la alegerile prezidenţiale de duminică. Dar, în afară de cei trei favoriţi, ei nu au decât puţine şanse de a intra în cel de-al doilea tur de scrutin.

sursa: Agerpres

 

Vezi si

Salariile bugetarilor se majorează cu 10% de la 1 ianuarie 2023; indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se plafonează

Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie …