Saturday , July 13 2024

Alegeri R. Moldova: Maia Sandu a câștigat primul tur, cu aproape 36% din voturi, Dodon peste 32%

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,67% din secţiile de votare din ţară.

Maia Sandu a obţinut 35,96% din voturi, devansându-l pe preşedintele în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, care a fost votat de 32,75% din electorat.

Pe următoarele locuri s-au clasat:

Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”) cu 16,94%,
Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”) cu 6,52%,
Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”) cu 3,26%,
Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”) cu 2,01%,
Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,38%,
Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) – 1,19%.

CEC a centralizat, de asemenea, voturile din 94,96% din cele 139 de secţii de votare din străinătate. Candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 69,62% din voturi. Igor Dodon s-a clasat abia al treilea cu 3,69% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), cu 17,63%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie. Este de urmărit unde se vor duce voturile lui Usatii in al doilea tur, primarul controversat din Bălți ducând o campanie anti-Dodon. El a obținut aproape 17%, iar ceilalți candidați ai dreptei abia trec de 8-9% împreună.

Vezi si

Marcel Ciolacu, despre creșterea TVA: Este exclus

Premierul Marcel Ciolacu a comentat vineri zvonurile legate de creșterea TVA începând de anul viitor. …