Tuesday , September 27 2022

Alegeri primare în SUA: Sanders şi Clinton, la "cvasiegalitate" printre democraţi. Ted Cruz l-a devansat pe Trump

alegeri Iowa

Bernie Sanders a afirmat luni seara că este la “cvasiegalitate” cu rivala sa Hillary Clinton în alegerile primare democrate din statul american Iowa în vederea învestirii la alegerile prezidențiale.
Luni la miezul nopții, duăă numărarea voturilor în 94% din circumscripţiile din Iowa, Hillary Clinton, fosta șefă a Departamentului de Stat al SUA, obținuse 49,8% din sufragiile democraților, iar Bernie Sanders avea 49,6%.
“Noi nu aveam organizație politică, nici bani, nici nume, nu eram cunoscuți. Și în această seara, când rezultatele definitive nu sunt încă cunoscute s-ar spune că suntem la cvasiegalitate” cu dna Clinton, a lansat senatorul de Vermont, care se declară socialist și promite o “revoluție politică”.
El a afirmat că a câștigat jumătate din delegați în Iowa, care vor fi trimiși la convenția partidului democrat pentru a-l alege pe candidatul la prezidențiale. “Locuitorii din Iowa au trimis un mesaj foarte profund establishment-ului politic, establishment-ului economic și establishment-ului canalelor media”, a declarat el.
Sanders a susținut în fața partizanilor săi sloganul democratic “O persoană – un vot. Nu miliardari care cumpără alegeri”.
Hillary Clinton, considerată favorită pe plan național, a evitat să-și clameze victoria, declarându-se doar “entuziasmată de ideea dezbaterii cu senatorul Sanders”. “Noi trebuie să fim uniți, viziunea și candidații republicani ne-ar diviza”, a declarat ea în fața susținătorilor proprii.
Ted Cruz l-a devansat pe Donald Trump
De partea republicană, senatorul de Texas Ted Cruz a câștigat alegerea primară în fața favoritului sondajelor Donald Trump, care l-a devansat cu foarte puține voturi pe Marco Rubio, potrivit rezultatelor încă provizorii.
În fața susținătorilor săi, Ted Cruz — care a beneficiat de voturilor adepților Bisericii evanghelice (63 % dintre alegători în Iowa) — și-a început discursul invocându-l pe Dumnezeu, iar apoi a lansat: ‘Viitorul președinte al SUA nu va fi ales de canalele media, de establishment-ul de la Washington, de lobbyști, ci de popor, poporul american’.
‘Această seară este o victorie pentru milioanele de americani care au avut de suportat povara a șapte ani de compromis total în afara controlului Washingtonului’, a adăugat el.
Donald Trump, multă vreme în fruntea sondajelor, a primit circa 24 % din voturi, urmat îndeaproape de Marco Rubio, cu 23 %.
Donald Trump, care a suscitat polemici prin poziția sa antiimigrație și antimusulmană, a adoptat un ton neobișnuit de umil. El i-a mulțumit lui Ted Cruz, recunoscând că nu este decât al doilea, și a lansat: ‘Sunt onorat, sunt onorat’. Miliardarul a mers până acolo încât s-a întrebat în fața admiratorilor dacă nu ar fi cazul să-și cumpere o fermă în Iowa.
Ținta sa este de acum statul New Hampshire, unde vor avea loc următoarele alegeri primare, în 9 februarie. El a promis victorie susținătorilor săi, dar pe un ton mai umil decât de obicei: ‘Veți câștiga atât de mult datorită mie încât vă veți sătura de atât câștig’.
 
 

Vezi si

Parlamentul a votat majorarea salariilor aleșilor locali și ale angajaților din administrația locală

Camera Deputaților a votat, marți, în calitate de for decizional, majorarea salariilor din administrația locală. …