Friday , April 23 2021

ALEGERI parlamentare în Ungaria: Cetăţenii votează într-un scrutin în care partidul lui Viktor Orban este favorit detasat

Hungarian Prime Minister Orban delivers a speech during an election rally of ruling Fidesz party in Budapest

Ungurii votează duminică pentru un nou Parlament, într-un scrutin în care toate sondajele prezintă ca învingător partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive democratice în ultimii patru ani de putere.
Potrivit sondajelor, partidul Fidesz al lui Viktor Orban nu poate pierde, fiind creditat cu 46-51% din voturi, devansând cu mult alianţa de stânga care ar urma să obţină 21-31% din voturi. Partidul Jobbik (extremă dreapta), antisemit şi împotriva romilor, care şi-a schimbat imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intenţiile de vot.
“Schimbarea Guvernului este posibilă dacă nivelul de participare este suficient de mare”, a dat asigurări Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat (2009-2011) şi unul dintre liderii alianţei de stânga, care a votat imediat după deschierea secţiilor de votare, la ora 4.00 GMT (7.00, ora României), în sectorul 12, la Budapesta.
Viktor Orban, în vârstă de 50 de ani, a efectuat un “presing”, în ultimele zile, în vederea mobilizării susţinătorilor, de teamă că aceştia ar putea considera victoria ca şi obţinută şi nu s-ar mai prezenta la vot.
“Meciul începe la ora (locală) 6.00 (duminică, 7.00, ora României) cu scorul 0-0. Singurul lucru care contează este ceea ce se va întâmpla între orele 6.00 şi 19.00”, a declarat acest pasionat de fotbal în ultimul miting electoral, sâmbătă, la Debrecen (est).
Aproximativ 8,2 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a alege 199 de deputaţi – printr-un scrutin într-un singur tur – dintre care 106 la nivel local, iar restul pe liste de partid la nivel naţional.
“Eu votez pentru Orban. Cred că patru ani nu sunt suficienţi pentru ca un partid să-şi realizeze planurile”, apreciază o casieră, Bélané Kovacs, în vârstă de 34 de ani. “Cred că economia este pe drumul cel bun”, adaugă ea, iar scandaluri “există şi la alţii”.
“Nu am încredere nici în stânga, nici în dreapta. Eu cred că există suficienţi oameni care s-au săturat de această opoziţie care ne divizează ţara”, a declarat pentru AFP un măcelar, Gergely Kormos, în vârstă de 40 de ani, care se declară “progresist şi proeuropean”.
Majoritate de două treimi sau nu?
Cei patru ani în care Viktor Orban a condus singur au polarizat societatea în această fostă ţară comunistă, membră a Uniunii Europene (UE) din 2004.
Mulţumită celor peste 850 de legi adoptate fără dezbatere, de către o majoritate de două treimi în Parlament, partidul său a acaparat toate instituţiile puterii şi care asigură echilibrul în ţară, ca, de exemplu, media, justiţia, dar şi economia şi cultura.
Este vorba despre o preluare tentaculară a controlului, pe care nici manifestaţiile populare din perioada 2011-2012 şi nici îndemnurile la ordine din partea Bruxelles-ului nu au reuşit să o descurajeze, apreciază analiştii.
Campania Fidesz s-a concentrat asupra reducerii populiste cu aproximativ 20% a preţurilor la energia de uz casnic începând din 2013, ceea ce condus la uitarea creşterii impozitelor în anii anteriori.
Cel mai puternic om din ţară, necontestat în cadrul partidului său, şi-a atribuit, de asemenea, reluarea creşterii economice (1,2% în 2013), în pofida faptului că aceasta se bazează pe recoltele excepţionale obţinute în sectorul agricol.
El şi-a lăudat lupta împotriva presupusei lăcomii a companiilor străine, supuse – cu excepţia constructorilor de automobile – la plata unor taxe dure. Investiţiile directe s-au prăbuşit, din acest motiv.
Principala întrebare este dacă Fidesz va obţine sau nu, din nou, o “super-majoritate”, subliniază politologii. Refacerea circumscripţiilor electorale în favoarea sa ar urma să uşureze acest rezultat. În 2010, partidul a obţinut 52,7% din voturile exprimate.
“Sistemul electoral este injust (…). Este ca şi cum Fidesz ar avea de parcurs 100 de metri, iar opoziţia 400 de metri garduri”, a declarat Gordon Bajnai.
În cazul în care conservatorii nu reuşesc să mai obţină o majoritate de două treimi, dezbaterea va reapărea în viaţa politică ungurească, consideră politologii, care apreciază că este improbabil ca Jobbik să obţină un scor mai bun ca stânga.
Secţiile de votare se vor închide la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), când sunt aşteptate primele estimări. (Mediafax)

Vezi si

Grecia, inclusă pe LISTA țărilor cu risc epidemiologic ridicat​. Cei care vin în România din aceste state intră în carantină

Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă (CNSU) a adoptat joi noua „listă galbenă” cu țările …