Thursday , September 29 2022
Breaking News

Alegeri în Israel: Triumf pentru partidul premierului Benjamin Netanyahu

bibi

Partidul Likud al premierului israelian în exercițiu Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile parlamentare de marți, în timp ce principalul său rival, Uniunea Sionistă a laburiștilor de centru-stânga, și-a recunoscut miercuri înfrângerea, relatează AFP, Reuters și DPA.
După numărarea a 96% dintre buletinele de vot, Likud înregistra, potrivit postului de radio israelian, un avans de cinci locuri în Knesset (parlament), devansând Uniunea Sionistă, condusă de Isaac Herzog, potrivit Agerpres.
Astfel, Likud a obținut 29 de mandate dintr-un total de 120, cât numără Knessetul, cu cinci mandate mai mult față de Uniunea Sionistă, care și-a asigurat 24 de locuri în noul for legislativ.
Calculat în procente, Comisia Electorală Centrală a anunțat că Likud a obținut puțin peste 23% din sufragii, iar Uniunea Sionistă — puțin peste 19%.
Dejucând predicțiile dinaintea scrutinului, Netanyahu, care și-a revendicat victoria în alegeri marți seara, pare într-o poziție bună pentru a forma noul guvern și a obține astfel al treilea mandat consecutiv. Acesta ar fi, de fapt, al patrulea său mandat, deoarece el a fost șef al guvernului și între 1996-1999.
‘Contrar tuturor pronosticurilor, noi am înregistrat o mare victorie pentru tabăra națională sub conducerea Likud’, a afirmat premierul în exercițiu în fața simpatizanților săi la Tel Aviv. Acum, ‘noi trebuie să construim un guvern puternic și stabil’, a adăugat el.
Premierul israelian în exercițiu și-a dat un termen de două-trei săptămâni pentru formarea noului guvern după victoria în alegerile parlamentare, a indicat partidul său miercuri într-un comunicat. Netanyahu a discutat deja cu mai mulți lideri de partid, în scopul de a accelera formarea noului guvern și a finaliza această sarcină în două-trei săptămâni, potrivit Likud.
Adversarul laburist al lui Benjamin Netanyahu, Isaac Herzog, a recunoscut miercuri victoria premierului în exercițiu și i-a urat ‘mult succes’, după cum relatează mass-media israeliene. ‘Am vorbit cu câteva minute în urmă cu premierul Benjamin Netanyahu. L-am felicitat pentru victorie și i-am urat succes’, a spus Herzog.
Sondajele realizate la ieșirea de la urne, difuzate inițial de canalele de televiziune israeliene, au dat rezultate mai strânse pentru cele două partide. Voturile dispersate între mai mult de zece partide și complexitatea alianțelor posibile face încă incert numele viitorului prim-ministru al statului israelian, comentează France Presse.
 
 

Vezi si

Escortă româncă de 23 de ani, ucisă în bătaie de un client în Austria. Fata s-a înecat cu sânge și vomă

O tânără româncă a fost ucisă sâmbătă, 24 septembrie, în Austria. Ana Maria, despre care …