Thursday , June 30 2022

Alegeri in Germania, rezultate definitive: Victorie neta a conservatorilor Angelei Merkel

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel – Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si ramura sa bavareza Uniunea Crestin-Sociala (CSU) – au obtinut o victorie neta, mult mai larga decat se astepta, la alegerile parlamentare federale de duminica, arata rezultatele definitive.
merkel voteaza

Totodata, dreapta nationalista, Alternativa pentru Germania (AfD), a inregistrat un scor ce-i permite intrarea in Parlament.
Angela Merkel va fi reconfirmata in functia de cancelar printr-un vot in Bundestag (camera interioara a parlamentului federal) dupa constituirea unei coalitii majoritare in parlament. Negocierile dificile in acest sens, care se contureaza intre CDU/CSU, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) si Verzi (ecologistii), ar putea dura pana in decembrie, relateaza AFP.
Potrivit rezultatelor definitive, conservatorii au obtinut 33% din sufragii, cu 8,5% mai putin decat la scrutinul din 2013, iar social-democratii – 20,5%, cu 5,2% mai putin.
Pe locul al treilea se afla AfD, cu 12,6%, inregistrand un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decat in 2013, ceea ce ii permite intrarea in Bundestag.
Pe locurile urmatoare se situeaza liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% fata de scrutinul anterior, cand FDP nu a mai reusit sa intre in parlament. Stanga radicala Die Linke a obtinut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologistii – 8,9% (plus 0,5%).
Viitoarea camera inferioara a parlamentului german va avea un numar record de deputati: 709, fata de 630 in actuala adunare. Aceasta crestere a numarului de deputati se explica prin sistemul proportional complex din Germania, care ajunge periodic sa redistribuie, la finalul numararii, mandate suplimentare tuturor miscarilor reprezentate.
ziare.com

Vezi si

48 de percheziții în țară într-un dosar de delapidare a 22 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii

Poliția a pus în aplicare, joi, 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate …