Wednesday , February 1 2023

Alegeri in Franta: Partidul lui Macron – victorie categorica, dar cea mai mica prezenta la vot din ultimele sase decenii

en marche

La Republique En Marche se indreapta spre o victorie categorica in primul tur al alegerilor legislative, iar primele exit-poll-uri realizate dupa inchiderea urnelor sugereaza ca formatiunea de centru-stanga a obtinut peste 30% din voturile exprimate, ceea ce va asigura majoritatea de care are nevoie presedintele in urma celui de-al tur al alegerilor pentru Adunarea Nationala.
Exit-poll-urile anticipeaza o lovitura devastatoare pentru socialisti si conservatori, care incercau sa recupereze sprijinul electoral pierdut dupa victoria inregistrata de Emmanuel Macron in cursa pentru palatul Elysee, transmite Reuters.
Macron a reusit sa sparga clivajul traditional stanga-dreapta, care a marcat in ultimul secol politica din Hexagon.
Primele exit-poll-uri sugereaza ca formatiunea presedintelui francez va obtine peste 30% din voturi in prima runda, un rezultat care ar putea sa se traduca in trei sferturi din pozitiile parlamentare in urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru Adunarea Nationala.
Les Republicains au reusit sa se claseze pe a doua pozitie, dupa ce au strans 19-20% din voturile exprimate in primul tur al alegerilor, fiind urmati cu 17% din sufragii de catre reprezentantii Frontului National.
De asemenea, extrema-stanga a obtinut un punctaj bun si 12% din voturi s-au indreptat spre formatiunea prezidentiabilului Jean-Luc Melenchon, Franta Nesupusa.
Asa cum sugerau sondajele, socialistii au incasat o noua lovitura grea, dupa ce au reusit sa stranga doar 7-8% din voturile exprimate in Franta.
Si fostii presedinti francezi – Francois Hollande, Nicolas Sarkozy si Jacques Chirac – au castigat majoritati clare in alegerile pentru Adunarea Nationala. Insa, toti predecesorii presedintelui veneau din formatiuni consolidate si cu o structura regionala puternica in Franta.
La Republique En Marche reflecta dorinta presedintelui pentru un nou tip de politica. Initial, aceasta miscare a fost respinsa de catre oponentii presedintelui drept o miscare de tineri activisti, care este lipsita de radacini reale.
Dar, formatiunea de centru-stanga va pune in joc 530 de candidati in alegerile legislative, dintre care cei mai multi nu au detinut niciodata o functie aleasa in Franta.
Mai multi ministri cheie au intrat in al doilea tur
Mai multi ministri cheie ai presedintelui Emmanuel Macron se vor lupta saptamana viitoare in al doilea tur al alegerilor legislative din Franta, printre ei numarandu-se si ministrul conservator al Finantelor, Bruno Le Maire, potrivit datelor prezentate de reprezentantii ministerului de Interne, transmite Reuters.
Le Maire a castigat 43,32% din voturi in circumscriptia sa din Normandia si se va confrunta in al doilea tur al alegerilor parlamentare cu reprezentantul Frontului National.
Ministrul Richard Ferrand, care este vizat de acuzatii grave de nepotism, a reusit sa se claseze pe prima pozitie cu 33,95% din voturi in circumscriptia sa din Bretania.
De asemenea, purtatorul de cuvant guvernamental a obtinut 44,4% din voturi in circumscriptia sa si se va confrunta cu reprezentantul extremei-stangi in al doilea tur al alegerilor pentru Adunarea Nationala.
Premierul Philippe saluta reintoarcerea Frantei
Premierul Edouard Philippe a salutat duminica seara victoria categorica inregistrata de centristii La Republique En Marche in primul tur al alegerilor legislative, precizand ca rezultatele demonstreaza sprijinul francezilor pentru actiunile internationale si domestice ale presedintelui Emmanuel Macron, transmite Reuters.
“Franta s-a intors. Adunarea Nationala va intruchipa duminica viitoare noua fata a Republicii”, a declarat Philippe.
Record al absenteismului
Jurnalistii DPA vorbesc de un adevarat record al absenteismului in primul tur al alegerilor legislative din Franta.
Kantar Public estimeaza ca pana la 49,5% dintre alegatorii francezi au votat in primul tur al legislativelor, in vreme ce prezenta la urne este fixata la 49% de catre un exit-poll Elabe.
Aceste exit-poll-uri prezic cea mai mica prezenta la urne inregistrata in ultimele sase decenii de alegeri legislative din Franta.
In 2012, primul tur al legislativelor a scos la urne 57,2% din alegatorii din Hexagon.
ziare.com
 

Vezi si

Alexandru Piţurcă şi directorul Romarm vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi noaptea, cererea DNA de arestare preventivă …