Wednesday , April 21 2021

Al 11-lea cutremur in Vrancea in aceasta luna

radulian

CUTREMUR în Vrancea duminică seară. Conform INFP, seismul a avut o magnitudine de 3.2 pe scara Richter.
CUTREMUR în Vrancea cu o magnitudine de 3.2, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Seimsul s-a produs la o adâncime de 105 kilometri, cu epicentrul aproape de localităţile: Covasna (35 km), Targu Secuiesc (48 km), Focsani (50 km), Ramnicu Sarat (51 km), Marasesti (57 km).
În luna noiembrie s-au produs în zona Vrancea alte zece cutremure, cu magnitudini între 2,7 şi 3,8 pe scara Richter.
În 6 octombrie, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitutidea 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
Un cutremur “foarte adânc” ar urma să se producă în Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei şi mai puţin Capitala, a declarat, la Pro TV, prof. Gheorghe Mărmureanu, care a precizat că “aşa rezultă din analizele” făcute.
“Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip ’40 sau poate să fie tip 1802”, a spus directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), prof. Gheorghe Mărmureanu, referindu-se la seismele produse, tot în Vrancea, în 1940 şi 1802, care s-au produs la adâncimea de 150 de kilometri şi au avut magnitudinea de 7,7, respectiv 7,9 pe scara Richter.
Întrebat despre zonele de risc în cazul unui astfel de seism, Mărmureanu a menţionat sudul Moldovei (Focşani, Bacău, Galaţi), Tulcea, dar şi Basarabia şi zona portului Odessa din Ucraina. “În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (…) Galaţi, Tulcea…”, a spus prof. Gheorghe Mărmureanu.

Vezi si

Doar 27-31% dintre adulții din România, adică 5 milioane de oameni, vor fi vaccinați până la sfârșitul anului 2021 – studiu MedLife

Doar 10-13% din populația României are intenție fermă de a se vaccina în perioada imediat …