Wednesday , October 5 2022

Adriean Videanu, INTERCEPTAT de procurori

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, pe numele căruia DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale, a fost interceptat de procurori în timp ce vorbea cu omul de afaceri Ioan Niculae, pe care este acuzat că l-a favorizat.
Procurorii au interceptat negocieri între Adriean Videanu şi Ioan Niculae, pe tema modului în care Niculae şi combinatul său să obţină gaz mai ieftin, informează Realitatea TV. Potrivit procurorilor, Interagro nu avea voie să primească gaz mai ieftin pentru că avea datorii şi nu era eligibil. Pentru a deveni eligibil, s-au dat mai multe ordine de ministru.
Convorbiri între Ioan Niculae şi Adriean Videanu
IOAN NICULAE: Alo!
ADRIEAN VIDEANU: Să nu uiţi să dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.
IOAN NICULAE: L-am dat deja.
ADRIEAN VIDEANU: Da? Bine, ok.
IOAN NICULAE: Băi, vezi că nu a ieşit nici acum publicaţia aia.
ADRIEAN VIDEANU: Ştiu, ştiu, vorbim noi, nu…
IOAN NICULAE: Bine, bine.
SMS-URI între Ioan Niculae şi Adriean Videanu:
26.03.2009, ora 1240: Ioan Niculae: „am nevoie să vorbesc cu tine maxim 5 minute pentru a lua decizia corectă. Înţeleg că nici partea care depindea numai de tine nu s-a discutat. Aştept”; (mesajul era trimis în contextul discuţiilor privind subvenţionarea în colaborare cu Ministerul Agriculturii a agriculturii româneşti cu îngrăşăminte chimice);
7.07.2009, ora 1413: Ioan Niculae: „Problema care nu era rezolvată ieri nu este rezolvată nici azi şi cred că o luăm razna”;
14.10.2009, ora 1921: Ioan Niculae: „la agricultură părea că nu ai apucat să vorbeşti, dar au stabilit o nouă întâlnire pentru mâine dimineaţă. În rest, pare totul OK” – VIDEANU ADRIEAN: „am vorbit personal”;
Convorbire între fostul director Romgaz şi Adriean Videanu:
PITEIU MARCEL ADRIAN: Sub nicio formă nu mai putem da discoutul de 40 USD sau mărim preţul, altfel nu mai facem investiţiile.
ADRIEAN VIDEANU: Vii şi….
PITEIU MARCEL ADRIAN: Suntem aproape peste costuri cu dacă mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul în buget.
ADRIEAN VIDEANU: Ok.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Ar fi un dezastru.
ADRIEAN VIDEANU: Vii şi stăm de vorbă.
Cu toate acestea deşi au existat discuţii şi opoziţii din partea conducerii executive a SNGN ROMGAZ SA ministrul ADRIEAN VIDEANU a preferat să impună discoutul de 40 USD/mmc solicitat şi dorit de înv.IOAN NICULAE.
înv. PITEIU MARCEL ADRIAN: n-am de unde gaze, nu mai sunt….;
VIDEANU ADRIEAN: găsiţi o soluţie, cap roată, să tăiem la toţi, nu numai la unul. Vezi că…pentru unii mumă, pentru alţii ciumă….;
înv. PITEIU MARCEL ADRIAN: mumă ăia care plâng…;
VIDEANU ADRIEAN: taci din gură mă, că are dreptate, mă…;
înv. PITEIU MARCEL ADRIAN: eu nu cred, dar, mă rog….
Şeful DIICOT a cerut, luni, procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv şeful statului cu cereri de începere a urmăririi împotriva foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru că l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro.
Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei, se arată într-un comunicat de presă de luni al DIICOT.
De asemenea, şeful DIICOT a solicitat procurorului general să sesizeze preşedintele României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei.

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …