Friday , March 29 2024

Adriana Pistol: E posibil ca vârful valului 5 să fie atins mult mai repede și să avem 25.000 de cazuri pe zi

 Şefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, a declarat miercuri că este posibil ca maximul din valul anterior al pandemiei să fie atins mult mai repede în situaţia valului Omicron, în 31 de zile, faţă de 52 de zile, cât a durat pentru valul anterior.

”Primul val cu tulpina clasică, a intrat tulpina alfa, am avut o perioadă de linişte până când în vară a intrat tulpina Delta, cu severitate crescută. Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior.

Nu înseamnă că vom avea 25 de mii de cazuri, pot fi mai multe.

Dorim să arătăm panta ascendentă cu creşterea numărului de cazuri dată fiind posibilă având în vedere vulnerabilităţile de mai devreme”, a decarat Pistol, într-o conferință de presă, citată de spotmedia.

Vârful valului 5 va fi atins, potrivit estimărilor INSP, în luna februarie, cu un număr maxim de cazuri zilnice de 25.000, în scenariul cel mai pesimist.

Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile), potrivit estimărilor INSP. Cel mai probabil, vârful valului 5 va fi atins în luna februarie.

Cel mai “negru” scenariu pentru valul 5 este un totalde 25.000 de internări, dintre care 1.500 în secțiile de Terapie Intensivă.

Capacitatea de răspuns a sistemului sanitar în valul 5 al pandemiei va fi suprasolicitată, cel puțin la nivelul din octombrie 2021, a avertizat miercuri, într-o conferință de presă, medicul epidemiolog Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului de Sănătate Publică.

Pistol a enunţat cele trei scenarii posibile: cel mai optimist, unul mediu şi unul mai pesimist.

Primul scenariu se referă la o rată de creştere de 10% zilnic care pleacă de la o transmisibilitate mai mare a Omicron faţă de delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5 la sută.

Al doilea scenariu pleacă de la rata de creştere de la 6 la sută cu o nevoie de spitalizare de 20 la sută și 10 la sută în ATI.

Al treilea vizează un număr cazuri zilnic care creşte cu 10 la sută, număr de spitalizări de peste 20 la sută şi o rată de peste 10 la sută – 12,5 la sută care ar necesita internare în ATI.

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …