Wednesday , May 29 2024

Adrian Severin, trimis in judecata pentru luare de mita si trafic de influenta

adrian severin

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de luare de mita si trafic de influenta.
Dosarul finalizat a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, se arata intr-un comunicat DNA.
In perioada decembrie 2010 – martie 2011, inculpatul Severin Adrian, in calitate de membru in Parlamentul European, a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte si a votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin, pe de alta parte.
La suma mentionata se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.
In contextul discutiilor din perioada ianuarie – martie 2011, Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia Juridica, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta.
In vederea incasarii sumei 12.000 euro, Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe email uneia din cele doua persoane.
In ceea ce priveste suspiciunea savarsirii, de catre Adrian Severin, alaturi de alte persoane, a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cercetarile continua intr-un dosar separat, mentioneaza sursa citata.
Dupa declansarea scandalului, slovenul Zoran Thaler si austriacul Ernst Strasser au demisionat imediat din PE, iar austriacul a fost deja judecat si condamnat in tara sa, in urma cu cateva luni.
Spre deosebire de ei, Adrian Severin a refuzat sa demisioneze din PE si chiar din PSD, dar, la presiunea socialistilor europeni, si-a dat formal demisia din partid, fiind in acest moment marginalizat in parlamentul de la Bruxelles.
Marti, la DNA, Adrian Severin a sustinut inainte de intrarea la audieri ca “e o inscenare, nu a descoperit nimeni nimica, a creat cineva un scandal”. (ziare.com)

Vezi si

13 persoane reținute pentru trafic cu Ozempic, medicamentul pentru diabet folosit pentru slăbit

Treisprezece persoane au fost reţinute de poliţiştii şi procurorii din Bucureşti într-un dosar care vizează …