Tuesday , November 29 2022

Adrian Năstase, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Zambaccian"

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, în dosarul “Zambaccian”, fiind achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Şi soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată în dosarul cunoscut sub numele de “Zambaccian”. Instanţa supremă a dispus condamnarea ei la trei ani de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei, pentru “participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.
Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Paula Jianu, trimisă şi ea în judecată în acest dosar, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare. Astfel, instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Aceste doua pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare.
Magistraţii l-au obligat pe Adrian Năstase să se prezinte trimestrial la Serviciul de probaţiune, să raporteze schimbarea domiciliului şi să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, nerespectarea obligaţiilor aducând revocarea suspendării executării pedepsei.
Deşi condamnată cu suspendare pentru “participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, Dana Năstase a fost achitată de magistraţi pentru acuzaţiile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani. La fel ca şi soţul ei, şi ea a fost obligată să se prezinte trimestrial la Serviciul de probaţiune, să raporteze schimbarea domiciliului şi să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, sub aceeaşi sancţiune a revocării suspendării.
Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte de care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Vezi si

Romsilva a vândut 1,63 milioane mc de lemn de foc pentru populație, cu 26% mai mult decât anul trecut. Încă 400.000 mc vor fi disponibile până la finele anului

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui …

2 comments

  1. Este o chestie politica , daca celui mai bun priministru postdecembrist i se intampla lucrurile aste , celui mai prost (Boc), ce o sa i se intample ??!

  2. pai, iar cu suspendare!?