Saturday , February 24 2024

Admiterea la colegii se va da după Evaluarea Naţională obligatorie, din 2024, iar proba de Română la Bac va include gramatică

Ministrul Educaţiei a anunţat modificări la legile pe care le-a propus, după ce a negociat cu federaţiile sindicale. Cine vrea să intre la un colegiu de top va trebui să dea Evaluarea şi apoi admitere, la o săptămână distanţă.

Astfel, absolvenţii clasei a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională, iar apoi se va da concursul de admitere în colegii tot pe baza programelor şcolare, cu subiecte elaborate “în afara unităţii de învăţământ”.

Sorin Cîmpeanu a agreat mai multe propuneri de îmbunătăţire a textului proiectului Legii învăţământului preuniversitar, împreună cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”.

Iată principalele decizii luate:

– admiterea în liceu prin repartiţie computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii, începând cu sesiunea iunie 2024.

– la examenul de bacalaureat, limba şi literatura română (inclusiv gramatica) va constitui o probă distinctă. Structura probei de limba română va permite evaluarea competenţelor specifice, eliminând accentul pus pe învăţarea mecanică.

– promovarea Bac-ului va fi condiţionată de obţinerea mediei 6, pe baza notelor de la proba de limba şi literatura română şi la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane).

– pentru încurajarea participării absolvenţilor de liceu la proba E, având în vedere nivelul de dificultate al subiectelor realizate astfel încât să permită acordarea unei calificări de nivel 4, aceasta nu va condiţiona promovarea examenului de Bac

– evaluarea la Bacalaureat se va realiza în format digital (asistat de calculator), însă asta “nu înseamnă” că toţi itemii vor fi de tip grilă. Vor fi şi itemi cu răspuns deschis, itemi de tip întrebare structurată, eseu.

Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027.

 

Vezi si

Rata de sărăcie în rândul tinerilor este de patru ori mai mare în România decât în UE

România avea în 2022 cea mai ridicată rata de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor …