Saturday , April 20 2024

ADMITERE FACULTATE: Specializări de la universităţi prestigioase din ţară, în lichidare. Vezi unde NU se mai organizeaza admitere

uaic

Specializări ale Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, “Al. I. Cuza” din Iaşi şi ale Universităţii de Vest Timişoara se numără printre cele de la 37 de instituţii din ţară propuse să intre în lichidare, pentru acestea urmând să nu se mai organizeze admitere din anul universitar 2013-2014.
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a declarat, miercuri, că 183 de specializări din 37 de instituţii de învăţământ superior din ţară sunt propuse să intre în lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Potrivit documentului elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) în acest sens, printre cele 37 de instituţii din toată ţara se regăsesc universităţi prestigioase din Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca, cu specializări atât la învăţământ cu frecvenţă (IF), cât şi la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) şi la distanţă (ID).
La Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca sunt vizate şapte specializări, dintre care numai una la ID – Filosofie (în limba maghiară), la Facultatea de Istorie şi Filosofie, iar restul la IF, la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică – Ingineria şi protecţia mediului în industria chimică şi petrochimică, Inginerie economică în industria chimică şi de materiale şi Chimia mediului, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului – Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice (în limba maghiară, la Sfântu Gheorghe) şi Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice (la Sfântu Gheorghe) şi Facultatea de Istorie şi Filosofie – Management (la Bistriţa).
Tot la Cluj-Napoca sunt vizate şi specializări de la Universitatea Tehnică (opt programe, dintre care şase la IF) şi Universitatea de Artă şi Design (patru programe, toate la IF). La Iaşi sunt avute în vedere două specializări de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” – Educaţie fizică şi sportivă (IFR) şi Filosofie (ID).
Şi la Universitatea de Vest din Timişoara sunt avute în vedere şase specializări, dintre care patru la IF, precum Biochimie tehnologică, Poliţie locală şi Antropologie, iar la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” urmează să intre în lichidare programele Laborator clinic şi Asistenţă dentară, ambele la IF.
La Universitatea “Transilvania” din Braşov sunt propuse să intre în lichidare 15 programe de licenţă, dintre care 14 la IF şi unul ID, printre care Tehnologia construcţiilor de maşini (în limba franceză), Ingineria prelucrării lemnului (în limba engleză), Informatică (în limba germană) şi Mecanică fină şi nanotehnologii.
La Universitatea “Ovidius” din Constanţa, sunt avute în vedere cinci specializări, între care două ale Facultăţii de Medicină – Laborator clinic şi Moşe, patru fiind la IF. Alte 17 specializări ce ar urma să intre în lichidare sunt la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, 16 fiind la IF, cele mai multe la Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti (Cahul).
La Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu sunt vizate 21 de specializări, dintre care 16 la IF, printre care Etnologie, Asistenţă dentară, Moaşe, Horticultură şi Utilaje pentru textile şi pielărie.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …