Wednesday , February 8 2023

Administratia Putin le cere rusilor sa renunte la Facebook

facebook

Dupa ce Facebook a blocat conturile catorva personalitati proeminente din Rusia, un consilier al presedintelui Vladimir Putin a sfatuit utilizatorii rusi ai retelei sociale sa-si abandoneze conturile si sa se aboneze la alternativele rusesti ale acesteia.
Igor Segolev a declarat ca asa nu se vor trezi, la randul lor, cu conturile blocate, relateaza agentia Tass, citata de Moscow Times.
Motivul pentru care conturile rusesti au fost blocate este folosirea unui termen peiorativ la adresa ucrainenilor, “khokhl”. Termenul este folosit de multa vreme, atat de rusi, cat si de ucraineni, iar intelesul sau depinde de cine il utilizeaza – rusii il folosesc cu sens peiorativ, ucrainenii ca o forma de identificare, diferentiindu-se astfel de rusi. Dupa anexarea Crimeii, termenul a capatat insa sens peiorativ, fiind taxat de reteaua sociala.
La sfarsitul lui iunie, Eduard Bagirov, scriitor rus cunoscut pentru conservatorismul sau, a avut accesul la Facebook blocat pentru o saptamana, dupa o postare in care folosea termenul la adresa ucrainenilor. La fel au patit si altii care au scris, folosind termenul, despre ucraineni.
Ulterior, multi jurnalisti si bloggeri din Rusia au inceput sa foloseasca deliberat acest termen, pentru a testa limitele retelei de socializare. Facebook i-a blocat accesul la retea jurnalistului Maxim Kononenko pentru o saptamana, dupa ce acesta a postat un poem al lui Puskin, care continea acest cuvant.
A fost blocat si Anton Nosik, un blogger important din Rusia, doar pentru ca a postat un screenshot al mesajului jurnalistului.
Dmitri Popov, un jurnalist al unui tabloid, a dus provocarea pentru Facebook mai departe, folosind termenul in sensul sau de baza, care face referire la o tunsoare abordata de vechii cazaci ucraineni – care presupunea ca lateralele capului sa fie rase, iar parul din crestet sa fie lung. Chiar si asa, accesul la Facebook i-a fost blocat.
Scandalul a luat amploare, ajungand chiar in atentia Ministerului rus de Externe, al carui purtator de cuvant a vorbit despre cenzura intr-o postare pe Facebook.
In acest context, consilierul lui Putin indeamna populatia sa-si lase conturile de Facebook si sa treaca la reteaua VKontakte, o alternativa locala.

Vezi si

Unul dintre cei mai vechi corespondenți ai Pro TV, reținut pentru act sexual cu un minor

Corespondentul postului Pro TV în judeţul Dâmboviţa Marius Buga (42 de ani), unul dintre cei …