Friday , October 7 2022

Aderarea la Schengen, amanata din nou. Franta, cea mai vehementa

schengen1

O decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen urmeaza sa fie amanata din nou, deoarece nu urmeaza sa fie introdusa pe agenda reuniunii ministrilor europeni de saptamana aceasta, potrivit unor surse la curent cu situatia, citate de postul bulgar national de radio (BNR).
Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-ar fi opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana a fost in cele din urma de acord, potrivit unor surse oficiale.
Potrivit surselor citate, Franta a fost cea mai vehementa voce impotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Aceleasi surse sustin ca partea romana nu a insistat pentru discutarea problemei si a fost de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.
De asemenea, sursele citate sustin ca pozitia Romaniei a fost convenita in urma unor discutii intre presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta.
Guvernul bulgar si-a exprimat in repetate randuri speranta ca o aderare partiala la Schengen sa fie supusa unui vot in cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) din perioada 8-9 octombrie, insa pe agenda reuniunii se afla doar probleme referitoare la criza refugiatilor si controlul la frontiere.
Anterior, site-ul Novinite.com anuntase pe surse ca extinderea zonei Schengen nu figureaza pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanti ai presedintiei luxemburgheze a UE.
Potrivit acestor surse la curent cu situatia, participantii la una dintre ultimele reuniuni la nivel de ambasadori au esuat sa ajunga la un consens pe aceasta tema, in contextul unei agende foarte incarcate cu privire la securitatea frontierelor si la raspunsul fata de criza refugiatilor.
Guvernul bulgar astepta, in octombrie, o decizie politica favorabila fata de aderarea la Schengen cu frontierele aeriene.
De asemenea, premierul roman Victor Ponta a anuntat luni in Parlament ca a solicitat o amanare, adaugand ca problema aderarii la Schengen pare ca urmeaza sa fie amanata pana tarziu, in 2016, scrie Novinite.com.
Ponta a sugerat ca, in timpul presedintiei la UE a Olandei, ar fi putin probabil un vot pozitiv in privinta extinderii Schengen.
Olanda, care s-a opus acestei extinderi, si-a motivat opozitia invocand lipsa de progrese in sfera justitiei si afacerilor interne in cle doua state candidate.
Olanda urmeaza sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene in ianuarie, pana in iunie 2016.
Potrivit surselor citate de BNR, care au facut declaratii sub protectia anonimatului, Olanda nu a fost singura tara care a solicitat amanarea discutiilor cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Urmatoarea reuniune la care Bucurestiul si Sofia ar putea sa ceara aderarea la Schengen urmeaza sa aiba loc in decembrie.

Vezi si

Premiul Nobel pentru Pace 2022: Un activist din Belarus și două organizații pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina

Ales Bialiatski, avocat pentru drepturile omului din Belarus, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și …

One comment

  1. Romania inca nu are ce cauta in Schengen, nivelul de coruptie este prea ridicat. DNA-ul nu mai face fata, la cati politicieni romani corupti are de anchetat.