Wednesday , December 8 2021

ActiveWatch sesizează CNA în cazul emisiunii lui Mircea Badea

mircea_badea

ActiveWatch sesizează Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 26 august 2014 a emisiunii „În gura presei”, difuzată de postul Antena 3, în timpul căreia realizatorul Mircea Badea a amenințat cu moartea, a instigat la violență, a făcut gesturi obscene, a adus injurii unui motociclist.
“Îmi bârâie unul cu motorul în cap. Dacă lipsesc eu un pic până îl rezolv eu pe cretinul ăsta… stai că poate se întoarce. Eu tot o să rezolv un handicapat din ăsta așa de rău încât voi primi zece ani cu executare. Pe bune! Prietene, eu pe-ăsta îl caut acasă! Să moară în chinuri groaznice și să îi sărim cu picioarele pe cap. Fac un apel la jegosul de-adineauri să se întoarcă aici. Jur că vin doar eu după el. Să vezi ce bucată îi dau! Dacă îl prind pe ăsta, vom avea cel mai mare rating din istoria televiziunilor. Să mă mut eu de aici pentru că vrea un cretin?!”, a declasrat Mircea Badea în timpul emisiunii.
“ActiveWatch consideră că au fost încălcate mai multe articole din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, după cum urmează: ART. 30 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
ART. 40 (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. ActiveWatch solicită CNA să își exercite mandatul cu care este învestit de lege (ART. 10 (3) În calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure (…) e) protejarea demnităţii umane, a dreptului la propria imagine şi protejarea minorilor;) și să aplice sancțiunile prevăzute de lege, proporțional cu gravitatea faptelor. Reamintim că acest tip de comportament nu este o premieră pentru respectivul realizator, acesta amenințând și instigând constant împotriva unor persoane sau comunități”, precizează un comunicat al ActiveWatch.
“Insultele exprimate în emisiunea din 26 august august afectează mai mult decât persoanele sau comunitățile cărora le sunt adresate; sunt insulte la adresa profesiei jurnalismului. Prin aceste instigări fățișe la violență s-a ieșit total din sfera jurnalismului. Ne aflăm într-o zonă a propagandei disperate în favoarea unor interese ce nu au nicio legătură cu nevoia societății de a beneficia de informații și opinii diverse. Prin sancțiunile mult prea blânde aplicate acestor fapte grave, CNA devine responsabil de escaladarea fără precedent a agresivității limbajului folosit de unii oameni de televiziune. Aceste sancțiuni nu au avut efectul de a descuraja ci, mai degrabă, de a încuraja asemenea comportamente ce compromit însăși ideea de presă”, mai precizează comunicatul.
 

Vezi si

Formularul de localizare a pasagerilor, cerut de UE în toate țările membre. România îl va introduce până pe 20 decembrie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri că la nivel european se dorește introducerea formularului …

2 comments

  1. un k akanar e limbricul asta dorsal a lui Felix. L-as vizita eu sa-i trag una peste bot daca m-ar lasa garzile sale sa trec .

  2. Un mare papagal Mircea Badea asta!