Saturday , July 20 2024

Acord politic la Chisinau. Sedinta pe intuneric a Parlamentului si inregistrari cu scandal. Maia Sandu va deveni premier

Parlamentarii din Republica Moldova s-au reunut într-o ședință extraordinară, convocată de Blocul ACUM (Maia Sandu, Andrei Nastase) și fracțiunea PSRM (socialistii presedintelui Dodon). Aceasta, în condițiile în care deputaţii Blocului ACUM şi cei din Partidul Socialiştilor vor semna un acord potrivit căruia Maia Sandu urmează să fie numită premier. 

Ședința Parlamentului Republicii Moldova a început sâmbătă la ora 13.00, pe fundalul reglărilor de conturi dintre PDM (democratii lui Plahotniuc, partid la putere) și șeful statului, dar și a negocierilor dintre blocul ACUM și PSRM pentru formarea unui guvern, transmite publicația Ziarul de Gardă. Unimedia.md transmite ca sedinta are loc pe intuneric, intrucat s-au stins luminile si nici microfoanele nu merg, iar blocul aliat il acuza pe Plahotniuc ca a recurs la asemenea gest pentru a impiedica Parlamentul sa voteze un nou guvern.

PDM, partidul lui Plahotniuc, cere demisia președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pe care îl acuză de trădare. Publika TV, televiziunea controlată de Plahotniuc, a publicat o înregistrare video cu președintele Dodon, in care seful statului șeful statului spune ca vrea federalizarea Republicii Moldova si ca ia bani de la Moscova.

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, a confirmat pentru Ziarul de Gardă lista miniștrilor care ar urma să facă parte din Guvernul condus de Maia Sandu. Pe aceasta figurează și Andrei Năstase, co-președinte al Blocului ACUM, pentru funcția de ministru de Interne și vicepremier.

Aceasta, după ce Blocul ACUM condus de Maia Sandu (PAS) şi Andrei Năstase (PPDA) au decis să formeze o alianță împreună cu Partidul Socialiştilor (PSRM).

Deputatul socialist Ion Ceban a anunțat că cei 35 de deputați ai fracțiunii PSRM semnează „înțelegerea politică temporară cu blocul ACUM privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia Constituționalității”, potrivit Mediafax.

Potrivit unui mesaj pe Facebook, PAS şi-a asumat o „decizie dificilă pentru a debloca situaţia politică actuală şi a oferi Republicii Moldova un guvern legitim şi democratic”.

Totodată, Consiliul PAS a decis „asumarea unui guvern ACUM (blocul politic pe care PAS îl formează cu formațiunea lui Andrei Năstase – n.r.) şi votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituţiilor din captivitate, în urma votării unui preşedinte propus de PSRM. Decizia nu se bazează pe încredere şi parteneriat cu socialiştii, ci este singura în stare să oprească dictatorul să pună stăpânire pe ţară pentru următorii 10 ani cel puţin”, se mai arată în mesaj.

Platforma DA a anunțat, joi, că susține decizia PAS, dar cu condiția ca PSRM să semneze și să prezinte public o serie de angajamente, printre care votarea Maiei Sandu în funcția de premier, relatează unimedia.info. ACUM a făcut o nouă invitație PSRM-ului pentru a se așeza la masa de discuții. Socialiștii au răspuns că așteaptă o poziție comună din partea Partidului Acțiune și Solidaritate și a Platformei DA și doar atunci vor da curs inivtației Blocului ACUM la o nouă rundă de discuții.

Documentul care va fi semnat astăzi, la ședința extraordinară a Parlamentului, prevede, printre altele, numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru.

La ședința extraordinară a Parlamentului participă și președintele Igor Dodon și ambasadorii Rusiei și Statelor Unite în Republica Moldova, potrivit presei de la Chișinău.

Președintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a anunțat că membrii formațiunii sale nu au fost invitați la ședință.

Vezi si

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale. Clienţii pot rezerva bilete şi pot face check-in online

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale, iar clienţii pot rezerva acum bilete şi …