Tuesday , March 5 2024

Acord istoric de limitare a programului nuclear iranian

iran

Un acord ce prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor aplicate Teheranului a fost încheiat la Viena.
Acordul va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian și îl va plasa timp de mai mulți ani sub un regim de inspecții stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice, scrie DPA.
În schimb, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.
Informația privind ajungerea la un acord este confirmată de surse occidentale și iraniene pentru Reuters. ‘Da, avem un acord’, a declarat sursa occidentală citată.
Potrivit unor diplomați citați de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancțiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.
Anterior, un diplomat iranian a anunțat că s-a ajuns deja la un ‘acord final istoric’, care va duce la ridicarea parțială a sancțiunilor impuse Teheranului, în schimbul limitării programului nuclear iranian.
”Toată activitatea dificilă s-a încheiat și am parafat un acord”, a spus diplomatul iranian, sub acoperirea anonimatului.
 

Vezi si

Senat: Amplasarea radarelor trebuie semnalată șoferilor. Tinerii sub 21 de ani și începătorii nu vor mai putea conduce mașini puternice 

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia …