Friday , December 2 2022

Academicianul care l-ar fi favorizat pe Dan Voiculescu în afacerile imobiliare, trimis în judecată de DNA

bogdan alexandru

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Bogdan Alexandru, președinte executiv al Fundației „Patrimoniu” din cadrul Academiei Române, la data faptei. Acuzaţiile vizează modul de administrare şi gestionare a patrimoniului Academiei Române, cu scopul de a-şi favoriza colaboratorii.
Acuzaţiile procurorilor:
„Inculpatul Bogdan Alexandru, în calitate de președinte executiv al Fundației „Patrimoniu”, cu încălcarea prevederilor legale și a celor prevăzute în statutul organizației, și-a exercitat atribuțiile de administrare și gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole și silvice) ce aparțin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entității pe care o conducea, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale.
Concret, în perioada 2007-2009, cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, între Fundația „Patrimoniu” și mai multe societăți comerciale au fost încheiate contracte și acte adiționale privind arendarea și concesiunea de terenuri ce aparțineau instituției respective.
În aceste condiții, exercitarea autorității de către inculpatul Bogdan Alexandru s-a făcut cu rea-credință și cu intenția directă de favorizare a partenerilor (cu efectul de neevitat al păgubirii Academiei Române), fapt rezultat fără dubiu din următoarele aspecte:
– caracterul clandestin, ocult al semnării contractelor – fără autorizarea organelor competente, astfel cum stipulau textele statutare incidente,
– caracterul vădit păgubitor al clauzelor contractuale și lipsa oricăror prevederi care să protejeze efectiv și în concret interesele Fundației „Patrimoniu” și ale Academiei Române,
– scutirea de plata redevenței pe perioade îndelungate de timp (44 ani)”.
Prejudiciul adus Academiei Române se ridică la 3.757.860 euro.
Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Bogdan Alexandru, până la concurența sumei de 3.757.860 euro, reprezentând valoarea prejudiciului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.
Unul dintre contractele păguboase ar fi fost încheiate de Academie cu firma Grivco a lui Dan Voiculescu. În dosarul în care Alexandru Bogdan a fost pus sub învinuire sunt verificate zece contracte de arendă încheiate în perioada 2006 – 2010 de Academia Română cu persoane fizice şi persoane juridice.
Contractul cu Grivco
În 2006 Fundaţia Patrimoniu a semnat o „convenţie de cooperare tehnico-ştiinţifică” cu S.C. GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA (GRIVCO) S.A, companie fondată de Dan Voiculescu.
Grivco a luat în arendă aproape 1.500 de hectare de ternuri agricole. În acest caz suspiciunile anchetatorilor vizează faptul că contractul iniţial a fost prelungit prin cinci acte adiţionale pe care însă fundaţia nu putea să le încheie fără aprobarea Academiei Române.
O altă suspiciune este legată de faptul că pentru perioada 2007-2009, la suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009, la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia „Patrimoniu” nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat către GRIVCO obligaţia de plată.
Contractul cu Mircea Dinescu
Un alt contract supus verificărilor este cel legat de aredarea a 50 de hectare de vie către compania S.C. M.D. AGRICOLA S.R.L, companie ce aparţine poetului Mircea Dinescu.
Procurorii spun că, în 2007, Alexandru Bogdan a transformat contractul de arendă semnat în 2001 cu firma lui Mircea Dinescu în protocol de colaborare tehnico-ştiinţifică şi economică.
Suspiciunile anchetatorilor se referă la faptul că transformarea contractului de arendă în protocol s-a realizat fără aprobarea Consiliului Director al Fundaţiei Patrimoniu. În subsidiar pe perioda 2007-2008 nu a calculat arendă pe cele 50 de hectare şi nici nu i-a cerut lui DInescu să plătească arenda.
digi24.ro

Vezi si

Recordul de căldură în România, în decembrie: 23,4 grade Celsius

În decembrie se pot înregistra temperaturi neobişnuite, de 15 – 20 de grade Celsius, spun …