Monday , November 28 2022

A murit tortionarul Ion Ficior

Tortionarul Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de munca de la Periprava, Tulcea, a murit la spitalul Penitenciarului Jilava.

Acesta avea 90 de ani.
Tortionarul Ion Ficior a fost condamnat, in 2016, la o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni contra umanitatii.
Dupa sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Ion Ficior a fost trimis in judecata in 18 august 2014, pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii.
El a fost acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici.
In perioada in care la conducerea Coloniei de la Periprava s-a aflat Ioan Ficior au decedat 103 detinuti.
Conform documentelor, detinutii erau izolati de familii si de orice alte persoane, traiau in conditii de cazare mizerabile, in baraci era frig insuportabil, erau sanctionati fizic pentru abateri minore, primeau hrana deficitara, detinutii fiind in permanenta infometati si insetati, avand dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor si, nu in ultimul rand, conditiile de munca inumane la care erau supusi acestia.

Vezi si

Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Fostul baron social-democrat Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, a fost …