Sunday , March 3 2024

A murit actorul Stefan Radof

Ştefan Radof a murit la vârsta de 78 de ani. Actorul a fost conferențiar la Academia de Teatru și Film (1990-1994) și profesor la Academia de Artă, Universitatea Hyperion (1996 – 2000), activitate din care s-a retras din acuza degradării învățământului de specialitate.
Stefan Radof (1 decembrie 1934 – 28 martie 2012) a urmat initial o scoala comercala si a lucrat la Banca Nationala a Romaniei pana in martie 1953, cand a fost arestat de Securitate, judecat si apoi condamnat de Tribunalul Militar la cinci ani de munca silnica, pentru uneltire impotriva orânduirii de stat. Familia a inaintat recurs, care a fost aprobat ca urmare a Conventiei de la Geneva, din mai 1955. Desi amnistiat, si-a satisfacut stagiul militar la o unitate de constructii a Directiei Generale a Serviciului Muncii. Dupa lasarea la vatra, in 1958, a incercat sa devina student la Institutul de Teatru.
Trei saptamâni mai tarziu, dosarul sau a fost descoperit, iar el a fost exmatriculat. A lucrat ca manipulator de marfuri si ambalaje in Halele Obor, apoi ca functionar comercial. In toamna anului 1960 a fost admis la Institutul de Teatru, prin garantia politica a maestrului Radu Beligan – care fusese profesorul sau in prima tentativa de admitere – si a rectorului facultatii, maestrul Costache Antoniu, a carui clasa a absolvit-o in 1964. Si-a inceput cariera artistica la Teatrul din Piatra-Neamt, iar din anul 1965 a devenit actor al Teatrului Nottara.

Vezi si

Moment istoric: Biserica Ortodoxă Română binecuvântează crearea unei structuri religioase în Ucraina

În cadrul ședinței de lucru desfășurate la Palatul Patriarhiei de la București, la data de …