Friday , October 7 2022

A încetat din viață Umberto Eco, unul dintre cei mai importanți gânditori contemporani

Umberto Eco a murit vineri seara, la ora 22.30, în locuința sa, anunță sâmbătă ediția online a cotidianului La Repubblica. Scriitorul și filosoful avea 84 de ani și era cunoscut publicului larg prin romanele sale Numele Trandafirului și Pendulul lui Foucault.umbertoeco-654x404

Născut la 5 ianuarie 1932 la Alessandria, regiunea Piemont , în nordul  Italiei, Umberto Eco a fost scriitor, filosof, eseist, semiotician, și expert în comunicare.
A studiat la Torino, unde și-a luat licența în estetică. A predat  semiotică la Universitatea din Bologna și a fost profesor  la cele mai faimoase universități din lume, fiind Doctor Honoris Causa a peste 50 dintre ele.
În 1988 a  fondat Departamentul de Comunicare al Universității din San Marino, iar din 2008 era profesor emerit al Școlii Superioare de Studii Umaniste la Universitatea din Bologna.
A devenit cunoscut odată cu publicarea primului său roman, Numele trandafirului (Il nome della rosa, 1980), în care se regăsesc elemente de semiotică,  elemente biblice, studii medievale și teorie literară.
Umberto Eco a  scris romane, eseuri, tratate academice, critică literară,  cărți pentru copii și este considerat unul dintre cei mai importanți gânditori contemporani.
Nu se considera romancier și spunea că scrie romane doar în timpul liber: “Eu sunt filosof. Scriu romane doar în week-end”.
Într-un interviu acordat anul trecut publicației britanice The Guardian, Eco a vorbit despre relația scriitorului cu cititorul.
“Nu știu ce așteaptă cititorul. Cred că Barbara Cartland scrie ceea ce așteaptă cititorii. Dar un autor ar trebui să scrie ceea ce cititorul nu se așteaptă. Problema nu e să îi întrebi ce au nevoie, ci să-i schimbi… să produci genul de cititor pe care îl vrei pentru fiecare poveste în parte”, spunea Umberto Eco.
Scriitorul  în vârstă de 84 de ani suferea de mult timp de cancer.

Vezi si

Napolitane cu salmonella, retrase din toate magazinele Lidl

Lidl anunță că retrage de la vânzare un sortiment de napolitane după ce, în urma …

One comment

  1. Dumnezeu sâ-l ierte! Cu adevărat o pierdere pentru omenire! „Pendulul lui Foucault” este un roman care ajută realmente pe cei care doresc să vadă dincolo de capcanele care sunt în tot ce înseamnă „mirajul teoriilor conspirațioiste”.
    O rugăminte, dacă e posibil: apare la un moment dat în articole „Umbertă Eco a scris (…)” și dacă poate fi corectat …