Sunday , May 26 2024

A început ofensiva pentru Mosul. Un milion de oameni, prinși în atacul decisiv împotriva ISIS

mosul

O operaţiune militară în vederea recuceririi oraşului irakian Mosul de la gruparea jihadistă Stat Islamic a început, a anunţat în noaptea de duminică spre luni premierul irakian Haider al-Abadi, relatează BBC News. La asalt participă forțele irakiene, susținute de luptători kurzi, miliții șiite și sunnite. Coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA furnizează sprijin aerian și terestru operațiunii. Cel puțin un milion de persoane se află în oraș și ar putea fi victime colaterale ale conflictului.
Asaltul pentru Mosul, dat de peshmerga (luptători kurzi) şi forţele guvernamentale irakiene, este suţinut de coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite.
Tiruri de artilerie s-au auzit la primele ore ale dimineții, urmate de avansul tancurilor. 4.000 până la 8.000 de luptători ISIS se află în oraș, în vreme ce agențiile de presă estimează că numărul trupelor aliate care participă la asalt se ridică la 25.000.
Secretarul general adjunct al Națiunilor Unite pentru probleme umanitare și ajutor de urgență, Stephen O’Brien, și-a exprimat “extrema preocupare pentru securitatea a circa 1,5 milion de persoane care trăiesc în Mosul și care ar putea fi afectate de operațiunile militare”.
Potrivit lui, “familiile sunt expuse unui risc extrem de a fi supuse unui tir încrucișat sau chiar luate drept ținte de către lunetiști”.
Premierul irakian a precizat că doar armata și poliția irakiană vor intra în Mosul, în timp ce numeroase alte forțe sunt desfășurate în vederea ofensivei, între care combatanți peshmerga kurzi și miliții sunnite și șiite.
“Forța care conduce operațiunile de eliberare este curajoasa armată irakiană împreună cu poliția națională și acestea sunt cele care vor intra în Mosul, nu alții”, a declarat Abadi.
Operațiunea de recucerire a Mosulului a fost plănuită timp de luni bune. Ar putea dura câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de rezistența ISIS.
Mosulul este ultimul bastion major al grupării jihadiste în Irak, care a preluat controlul în 2014. Din acest oraș a anunțat liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, înființarea Califatului.
Pierderea acestui oraş, apreciază unii oficiali, ar marca înfrângerea definitivă a Statului Islamic în Irak.
realitatea.net

Vezi si

Trei ucraineni au fost prinși de polițiștii de frontieră români după ce au trecut ilegal granița furând de la un polițist de frontieră ucrainean un pistol cu bile

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poienile de sub Munte au depistat trei cetăţeni ucraineni …