Saturday , April 20 2024

A fost suspendată carantina și izolarea la domiciliu. Arafat: Mulți cer să plece. Situația poate scăpa de sub control

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus, relateaza Digi 24.

Autoritățile au anunțat în informare că suspendă temporar măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate, în conformitate cu hotărârea CCR.

Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital. Vineri, în România erau 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital.

Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale. Premierul Ludovic Orban anunță un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare, iar până atunci face apel la populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, vineri seara, că multe persoane au cerut deja să fie scoase din carantină după decizia CCR.

El are câteva recomandări pentru oamenii care nu vor să mai respecte aceste măsuri, odată cu decizia Curții Constituționale. ”Mulți solicită să plece din aceste centre, autoritățile nu pot să îi țină obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Li se ia o declarație pe propria răspundere că au luat la cunoștință că trebuie să fie izolați, că este recomandat să fie izolați, și care este impactul pe Codul Penal dacă nu respectă acest lucru. Dar, în final, rămâne totul la nivel de recomandare. Oamenii asimptomatici solicită deja plecarea, există oameni în carantină sau în izolare care vor să iasă din carantină sau să nu mai respecte izolarea”, a afirmat Arafat la Digi24.

Întrebat dacă recomandă autorităților locale să mențină centrele de carantină, în condițiile în care acestea vor fi eliberate, Arafat a răspuns afirmativ. ”La acest moment, centrele de carantină, ca spații, ele sunt identificate și e bine să fie încă menținute, pentru că nu știm care va fi evoluția. Nu știm care va fi situația pe valul doi, la nivel european, nu vorbim la nivel de România. Autoizolarea, izolarea și carantinarea sunt practici utilizate”, a explicat șeful DSU.

”Situația poate scăpa de sub control”

Arafat a mai spus că speră ca această situație de vid legislativ să fie corectată cât mai repede. ”Sunt măsuri care se practică peste tot în lume (carantina, izolarea, autoizolarea -n.red.). Multe țări practică. Eu sper să putem să corectăm treaba asta cât mai repede, pentru că din ce vedem în evoluție mondială, încă nu s-a terminat (pandemia – n.red.). Asta vreau să înțeleagă toată lumea. Nu s-a terminat lupta cu acest virus! Sunt perioade și perioade. sunt scăderi, dar din nou începe să crească numărul de cazuri. Noi acum suntem pe un trend crescător din păcate. Totul depinde de cum ne raportăm la acest virus. Dacă ne izolăm de aglomerație, dacă purtăm mască, dacă igiena este respectată. Dacă sunt respectate regulile de bază, putem controla situația. Dacă nu, este posibil ca situația să scape de sub control”, a completat șeful DSU.

Numărul cazurilor noi ar putea crește

Întrebat dacă se așteaptă ca numărul de cazuri noi de coronavirus să crească, în condițiile în care tot mai mulți pacienți cer externarea, el a răspuns: ”Este foarte devreme de spus, dar dacă luăm cifrele… Azi, de exemplu, în carantină erau câteva sute de persoane. Dar în autoizolare la domiciliu erau aproape 60 de mii. Dacă aceste persoane nu vor respecta măsura izolării până la 14 zile și vor ieși și poate unii dintre ei au devenit pozitivi asimptomatici…ei pot transmite.

E prea devreme să spunem acest lucru, dar totuși dacă nu vor respecta – rugămintea noastră este să respecte din responsabilitate civică – o parte din ei va deveni vector de transmitere în comunitate. Nu poate fi exclus acest lucru”, a explicat Raed Arafat.

Ca idee, conform ultimei raportări a Grupului de Comunicare Strategică (GCS), de vineri, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 741 de persoane. Totodată, 58.991 de persoane sunt în izolare la domiciliu.

Amintim că măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate se suspendă temporar. Decizia vine după ce Curtea Constituțională a decis că nu a fost constituțional modul în care s-a decis carantinarea sau izolarea la domiciliu a celor care intrau în țară venind din zone puternic afectate de COVID-19.

 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …