Wednesday , May 29 2024

A fost semnat Programul Regional Nord-Est, în valoare de 1,7 miliarde euro

Reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est şi cei ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene au semnat, vineri, la Piatra-Neamţ, în prezenţa reprezentaţilor Comisiei Europene, Programul Regional Nord-Est în valoare de 1,7 miliarde euro.

Directorul general al ADR Nord-Est, Vasile Asandei, a declarat că este pentru prima dată când un program regional este lansat în România. “Suntem la un început de drum cu toţii. (…) Este un program ambiţios care îşi propune să transforme din temelii regiunea de dezvoltare nord-est”, a precizat directorul general al ADR Nord-Est. Vasile Asandei a adăugat că Programul Regional Nord-Est este un program într-un context mai larg care îşi doreşte să transforme regiunea de dezvoltare nord-est într-un spaţiu competitiv, rezilient, durabil şi incluziv, “în care îţi vei dori să trăieşti, să înveţi, să munceşti sau să investeşti”.

Directorul adjunct al Unităţii pentru România a Comisiei Europene, Krzysztof Kasprzyk, a descris evenimentul ca pe “un adevărat moment istoric”. “România nu mai este doar un membru al Uniunii Europene ci un partener real egal”, a subliniat Krzysztof Kasprzyk.

Prin videoconferinţă, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a menţionat că, pentru România, descentralizarea financiară şi a dezvoltării regionale este de importanţă deosebită. “Este un moment istoric în care soarta fiecărei regiuni este luată în propriile mâini de către fiecare agenţie de dezvoltare regională. Împreună cu comitetul de monitorizare şi autoritatea de manangement, deciziile vor fi luate în mod real şi problemele vor fi rezolvate în timp real în favoarea beneficiarilor. Tot ce înseamnă monitorizarea mecanismelor de implementare a proiectelor, implicarea în absorbţia de fonduri, sunt asumate la nivel regional”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Prezent la Piatra-Neamţ, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a explicat că aceste programe regionale reprezintă al doilea pas spre regionalizare. “De modul în care cele 8 agenţii de dezvoltare regională vor duce la bun sfârşit aceste programe, depinde pasul următor. Dacă va fi o reuşită, va fi un argument suplimentar, mai ales din perspectiva administraţiilor locale, să accepte regionalizarea. Altfel, vom avea o mare problemă”, a subliniat ministrul Cadariu.

În cadrul Programului Regional Nord-Est în valoare de 1,7 miliarde euro există mai multe domenii pentru care se acordă finanţare între care cercetare şi inovare (126 milioane euro), digitalizare (100 milioane euro), eficienţă energetică pentru clădiri publice şi pentru protecţia naturii şi a biodiversităţii (400 milioane euro), mobilitate urbană durabilă (277 milioane euro) sau dezvoltarea infrastructurii educaţionale de la învăţământul preşcolar până la cel universitar (192 milioane euro). AGERPRES

Vezi si

Cum se votează la alegerile din 9 iunie. Alegătorii vor primi câte cinci buletine de vot

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat marți cum va decurge votul duminică, …