Saturday , June 22 2024

A fost demontat ultimul monument al lui Pușkin din Cernăuți

Ultima statuie care-l reprezenta, în Cernăuți, pemarele poet rus Pușkin a fost demontată în după amiaza zilei de marți, în cadrul unui efort la nivelul întregii Ucraine de a se delimita de influența rusă.

Deși gestul poate fi discutabil în condițiile în care Pușkin (ca de altfel mulți alți oameni de cultură ruși) nu au susținut fățis oprimarea ucrainenilor, clasa politică din țara vecină pare tot mai determinată – nu doar la nivel central, ci și în tot mai multe regiuni – să recurgă la astfel de gesturi pentru a nu lăsa niciun dubiu cu privire la dorința de a se dezbăra de trecutul comun cu Rusia.

S-a început mai întâi cu monumentele de inspirație sovietică iar pe măsură ce numărul acestora s-a împuținat, activitatea fost îndreptată contra exponenților culturii ruse.

Nu este mai puțin adevărat că, totuși, nu au loc acțiuni de vandalizarea a monumentelor reprezentanților culturii ruse – în tot cazul nu în cazul bustului de la Cernăuți al poetului Pușkin – ci doar de îndepărtare din toate locurile vizibile.

„Am așteptat mult timp permisiunea de demontare, întrucât clădirea Teatrului Dramatic Olga Kobilyanskaya este un monument de arhitectură de importanță națională”, se arată într-un comunicat de pe contul de facebook al respectivei instituții. De altfel, informația alături de fotografii relevante s-a răspândit foarte repede, fiind preluată și pe conturile de facebook ale altor instituții cernăuțene. „Și imediat ce au fost parcurse formalitățile, au început lucrul. Bustul a fost scos angajații teatrului pe data de 27 decembrie și vrem să mulțumim pentru ajutor la Consiliului Regional Cernăuți”, se mai arată în sursa citată.

De acum încolo, bustul poetului rus Pușkin nu va mai decora fațada teatrului, ci va fi un artefact pus într-un depozit. Bustul cui va lua locul celui care până acum a fost ocupat de poetul rus? Ei bine, deocamdată nu a fost stabilit oficial. Autoritățile ucrainene – poate pentru a galvaniza o anumită stare de spirit în rândul societății care decenii la rândul a fost expusă influențelor culturii ruse – optează pentru un sondaj de opinie în care publicul să își exprime, completând electronic un chestionar, opțiunea cu privire la o personalitate al cărei bust să fie pus pe fațada teatrului cernăuțean. (D.P.)

Vezi si

Un nou val de praf saharian ajunge în România

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni masa de aer …