Saturday , April 13 2024

18.965.288 de cetățeni cu drept de vot, înscriși în Registrul electoral la data de 31 martie

Autoritatea Electorală Permanentă anunță, luni, că numărul total al cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 martie este de 18.965.288, cu 24.454 mai mulți față de ultima informare de la sfârșitul lunii februarie.

Potrivit unui comunicat al AEP, la data de 29 februarie figurau în Registrul electoral 18.940.834 de alegători români.
Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral al unităților administrativ-teritoriale și a importului de date de la Direcția Generală de Pașapoarte (DGP), precizează sursa citată.
Astfel, în luna martie, 19.507 persoane au fost radiate din Registrul electoral ca urmare a decesului și 275 de persoane au fost radiate pe motiv că li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.
Totodată, un număr de 89 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.
De asemenea, numărul de alegători care au împlinit 18 ani în luna martie este de 19.017, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DGEP).
Conform datelor de la Direcția Generală de Pașapoarte din data 18 martie, 25.130 de alegători noi au intrat în evidențe.
Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.020.261 au domiciliul sau reședința în țară, iar 945.027 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.
Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, mai precizează AEP.  (Agerpres)

Vezi si

Trenuri suplimentare vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște, spre Litoral și alte zone turistice

CFR a anunțat, vineri, că suplimentează numărul trenurilor, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, …