Tuesday , April 16 2024

500.000 de oameni, în stradă la Barcelona, sub sloganul "Nu mi-e teamă!". Au participat Regele Spaniei, tot guvernul si guvernatorul Cataloniei

la rambla

Manifestaţie uriaşă împotriva terorismului, în Barcelona. 500.000 de oameni au ieşit în stradă sâmbătă seară, ca să demonstreze că nu cedează în faţa terorii. Le-au stat alături regele Spaniei şi toţi membrii guvernului, dar în prim-plan au fost cei care au sărit primii în ajutorul răniţilor din atacul terorist de acum nouă zile.
 
Când s-a înserat, centrul Barcelonei s-a umplut de oameni. Grupuri-grupuri, sute de mii de oameni s-au adunat în capitala catalană, ca să comemoreze cele 15 victime ale atacurilor teroriste.
Şi, chiar dacă îi unea durerea, catalanii nu au uitat războiul pe care-l poartă cu conducerea de la Madrid. Au dovedit-o din plin huiduielile pe care le-a primit regele Felipe al VI-lea, în momentul sosirii sale.
mars barcelonaA fost singurele momente mai tensionate, fiindcă până la urmă, marşul a fost unul al unităţii. Sub numele “Nu mi-e teamă”, manifestaţia a fost modul în care spaniolii au vrut să arate că refuză să cedeze în faţa terorii.
În afară de regele Felipe, la marş au participa toţi membrii guvernului şi guvernatorul Cataloniei, dar în prim-plan au fost cei care au sărit primii în ajutorul răniţilor din atacul terorist.
Vorbim de medici, asistenţi medicali, poliţişti, jandarmi, pompieri, taximetrişti sau pietoni care au intervenit în primele momente după atentat.
 
 
Sub numele “Nu mi-e teamă”, manifestaţia este condusă de regele Felipe al VI-lea, alături de membrii guvernului în frunte cu premierul Mariano Rajoy, primarul metropolei şi preşedintele Cataloniei.
Cu toţii au străbătut Piaţa Catalonia şi La Rambla, celebrul bulevard pe care a avut loc primul atac terorist.
Sunt, de fapt, trei mesaje pe care participanţii la marş vor să le transmită: recunoştinţă faţă de echipele care au intervenit în primele momente ale atacurilor, sprijin pentru familiile victimelor şi condamnarea terorismului.
De altfel, pe străzile Barcelonei sunt mulţi dintre cei care au acordat un prim ajutor celor răniţi pe 17 august – medici, asistenţi medicali, poliţişti, jandarmi, pompieri, taximetrişti sau pietoni care au sărit atunci în ajutorul răniţilor.
Manifestaţii similare au loc în această seară şi alte oraşe de pe teritoriul Spaniei.
15 oameni au fost ucişi de terorişti pe 17 august, în două atentate separate. În primă fază, un tânăr a spulberat cu o dubă pietonii de pe La Rambla, omorând 13 persoane. A fugit apoi şi a ucis un alt om, căruia i-a furat maşina.
Câteva ore mai târziu, alţi cinci terorişti au ucis cu maşina o femeie într-un orăşel de lângă Barcelona, înainte de a fi împuşcaţi mortal de poliţişti. Şoferul de pe La Rambla a fost încolţit şi omorât de forţele de ordine câteva zile mai târziu.
Suspecţii arestaţi de forţele de ordine au spus că celula teroristă plănuia mai multe atentate în diverse locuri din Barcelona, printre care şi catedrala Sagrada Familia. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul din capitala catalană şi a anunţat că va mai comite astfel de atentate în Spania.
digi24.ro

Vezi si

Iohannis a aprobat urmărirea penală a lui Petre Roman și Voican Voiculescu pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei

Klaus Iohannis a aprobat urmărirea penală a lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu în dosarul …