Tuesday , April 16 2024

UPDATE: Peste 760 de raniti in Catalonia. Urnele s-au inchis

Ciocniri violente au avut loc, duminica dimineata, in fata sectiilor de vot din Catalonia, unde cinci milioane si jumatate de cetateni erau asteptati pentru a spune daca doresc independenta fata de Spania. Peste 760 de oameni au fost raniti, dupa ce politia a folosit gaze lacrimogene, bastoane si gloante de cauciuc.
catalonia2


UPDATE 1: Peste 760 de oameni au fost raniti in confruntarile violente cu politia din ziua referendumului pentru independenta Cataloniei. Cifra este avansata de autoritatile provinciei. La ora 20.00 (21.00, ora Romaniei), urnele de vot s-au inchis. Exceptie fac sectiile unde sunt inca oameni la rand pentru a vota.
UPDATE: Primarul Barcelonei a anuntat ca 465 de persoane au fost ranite in violente. Dintre cei 465 de raniti, 216 au fost in Barcelona, acolo unde se afla internati si doi in stare grava.
Autoritatile spaniole si politia catalana au anuntat ca au fost inchise 336 de sectii de votare. Insa mai mult de 2.000 de sectii de votare au fost pregatite pentru referendum, astfel ca foarte multe sunt in continuare deschise, iar in majoritatea dintre ele procesul electoral s-a desfasurat pasnic.

Un mars de solidaritate are loc langa birourile Uniunii Europene de la Edinburgh, Scotia, unde de asemenea a avut loc un referendum de independenta. Acolo, insa, totul a decurs pasnic.
Proteste au loc si la Piccadilly Circus, in Londra.
 

\
Curtea Constitutionala de la Madrid a anulat referendumul din Catalonia, pe care l-a catalogat drept ilegal.

Meciul dintre FC Barcelona si Las Palmas se va juca in cele din urma, dar cu portile inchise. Clubul catalan a condamnat evenimentele de astazi, “de a interzice cetatenilor exercitarea drepturilor lor democratice la libera exprimare”, insa nu a obtinut acceptul pentru amanarea partidei.
Imagini greu de privit continua sa apara pe retelele sociale. Intr-un clip, pompierii, care sunt de partea catalanilor, sunt batuti de fortele de ordine. In altul, oameni care asteapta sa voteze sunt loviti cand incep sa cante, fara a manifesta in vreun moment violenta.
Autoritatile de la Madrid au interzis referendumul, pe care il considera neconstitutional, iar fortele de ordine au intervenit pentru a impiedica procesul de vot, confiscand urnele.
Sute de persoane au fost ranite, tarate sau bruscate, printre care si femei in varsta. Cifrele oficiale arata 337 de raniti in randul alegatorilor si 11 in randul fortelor de ordine.
Ziua se anunta in continuare una foarte tensionata, mai ales ca familii catalane au ocupat peste 150 de scoli, in noaptea de sambata spre duminica si apara sectiile de vot, inclusiv cu baricade.
Fortele de ordine au intervenit si in satul Sant Iscle de Vallalta, aflat la 50 de kilometri nord-est de Barcelona. In imagini se poate vedea cum oamenii sunt pasnici, fiind loviti fara a riposta.
Serviciile de urgenta ale Spaniei au transmis ca numarul oficial al ranitilor ar fi de circa 4 ori mai mic – 91 de persoane, potrivit AFP.
16:00 – Votul decurge normal in sectiile de votare ramase deschide. Sunt, astfel, si zone in care referendumul are loc pasnic si fara interventia fortelor de ordine. Urnele se inchid la ora 21:00.
Meciul dintre FC Barcelona si Las Palmas nu se va mai disputa, duminica. Partida ar fi urmat sa inceapa la ora 17:15, ora Romaniei, iar jucatorii lui Las Palmas sa poarte pe tricouri steaguri ale Spaniei. Formatia lui Messi ar putea pierde meciul cu 3-0 la masa verde, deoarece a luat decizia unilateral, fara acceptul Federatiei Spaniole de Fotbal.
Premierul belgian Charles Michel a condamnat violentele de la referendum, cerand dialog politic. “Violenta nu poate fi niciodata raspunsul! Condamnam toate formele de violenta si reafirmam apelul nostru pentru dialog politic”, spune Michel, pe Twitter.
Guvernul catalan a anuntat ca 337 de persoane au fost ranite, in urma actiunilor violente ale fortelor de ordine.
Avocatul catalan al Poporului a transmis ca se va plange de tacticile Guvernului spaniol la autoritatile europene, inclusiv Consiliul European.
Fortele de ordine sar gardurile pentru a intra in sectiile de votare baricadate.
Ministerul spaniol de Interne a transmis ca 9 politisti si doi membri ai Garzii Civile au fost raniti, incercand sa opreasca referendumul.
Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, sustine ca, prin actiunile de duminica ale Guvernului de la Mardid, Spania se indreapta catre autoritarism.
La Madrid, in capitala Spaniei, are loc o manifestatie de protest fata de referendumul de independenta a Cataloniei.

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …